Belföld

Közzé tette a volt városvezetõk jutalmát Pécs polgármestere

Nyilvánossá tette a pécsi volt önkormányzati vezetõ tisztségviselõknek 2002 és 2009 között átutalt jutalmak összegét Páva Zsolt, a város fideszes polgármestere.

A PécsMa.hu internetes oldalon megjelent lista szerint a nyolc év alatt a legtöbb jutalmat, nettó mintegy 23,7 millió forintot Pécs volt jegyzõje vette fel. Az egykori szocialista alpolgármesterek közül Gonda Tibor mintegy 10,5, Kunszt Márta 7,3, Tóth Bertalan 3,4, Meixner András 2,7 millió forintot kapott, ugyancsak nettó összegként.

A polgármester a listához csatolt közleményében azzal indokolta a jutalmak összegének nyilvánossá tételét, hogy a pécsiek “megérdemlik, hogy tudják”, hiszen lényegében az õ pénzüket osztották szét egymás között az MSZP politikusai, miközben a város adósságát folyamatosan növelték.

Páva Zsolt hozzátette: vizsgálatot rendelt el annak kiderítésére, milyen indokokkal fizették ki a jutalmakat, és egyetért a Fidesz azon kezdeményezésével, hogy vizsgálóbizottságot állítsanak fel az ügyben.

A Magyar Nemzet hétfõi számában írt arról, hogy a pécsi önkormányzat 2002 és 2009 között összesen 3,1 milliárd forintot fizetett ki jutalmakra, miközben a város adóssága folyamatosan nõtt. Az alpolgármesterek munkáját kiemelten honorálták, köztük volt, aki egy nap kétszer is kapott jutalmat.

Páva Zsolt, Pécs polgármestere a hír megjelenésének napján újságíróknak azt mondta: 2009 májusa óta folyik a korábbi idõszak önkormányzati ügyeinek feltárása. Ennek részeként a városháza egy személyzeti feladatokkal foglalkozó új munkatársa átvizsgálta a jutalmazásokról szóló dokumentumokat, a számok ennek révén derültek ki.

“A jutalmazással kapcsolatos hírek megalapozottak, nem légbõl kapottak. A szám megdöbbentõ, hiszen a kifizetett 3,1 milliárd forint a tíz százalékát teszi ki a város adósságának. Ez jogilag bizonyára megengedett, morálisan megengedhetetlen” – jegyezte meg.

A Társaság a Közérdekû Adatokért (TAKA) civil jogvédõ szervezet kérte az önkormányzattól a tisztviselõk elmúlt kilenc évi jutalmazásával kapcsolatos adatok nyilvánosságra hozatalát, a Fidesz pécsi csoportja vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezte az ügyben.

Nyõgéri Lajos, az MSZP pécsi elnöke újságírók elõtt nem vitatta a jutalmak összegét, de hangsúlyozta, hogy az 400 ember között oszlik meg, és a kifizetéseket mindig a hivatalban lévõ polgármester hagyta jóvá. A politikus szerint az önkormányzati jutalmakkal kapcsolatos cikk arra szolgál, hogy elterelje a figyelmet a város és az ország rossz gazdaságpolitikájáról.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik