Belföld

Januártól járadékot kapnak a rokkantak

Jövőre 300 milliárd forinttal több kerül az Egészségbiztosítási Alapba, de ez nem többlet, mivel ebből fizetik ki a rokkantsági ellátásokat.

A Népszabadság a jövő évi költségvetési tervezetből idézve azt írja, hogy a rokkantsági ellátásokat jövőre táppénz formájában fizetik. Az ellátottak a nyugdíjkorhatár elérése után nem nyugdíjat, hanem járadékot kapnak.

A dokumentumból az látszik, hogy 80 milliárd forinttal csökken jövőre a gyógyszer- és a táppénzkassza, nem lesz pénz a kiszolgált mentőautók cseréjére, és a biztosítóknak kell majd kifizetniük felelősségi alapon a balesetet okozók egészségügyi ellátását is

Várhatóan nem lesz pénz az egészségügyi dolgozók bérének rendezésére, de még az ágazatot terhelő adó- és járuléknövekedés ellensúlyozására sem. Utóbbihoz legalább 70 milliárd forintra lenne szükség.

A háziorvosok egy fillérrel sem kapnak majd többet, mint amennyit idén.

A mentésre-betegszállításra fordítható keret néhány százmillióval gyarapszik ugyan, de a lap értesülése szerint a mentők egyetlen új mentőautó beszerzésére kapnak forrást, miközben több mint száz vár leselejtezésre.

Ha a parlament is jóváhagyja a kormány javaslatát, akkor jövőre 13 milliárd forint hiánnyal számolhat az Egészségbiztosítási Alap.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik