Belföld

Harmincnapos vakáció és napi félóra sport

Az új köznevelési koncepció szerint az általános iskolai foglalkozásokat úgy kell megszervezni, hogy azok legalábbdélután 4 óráig tartsanak.

Az MTI birtokába került 112 oldalas és csaknem 240 paragrafusból álló dokumentum azt tartalmazza, hogy az iskolában a tanítási év ötnapos hetekből áll, a szombat és vasárnap tanítás nélküli pihenőnap. A  tanév utolsó napját követően legalább harminc összefüggő napból álló nyári szünetet kell szervezni.

Az iskola köteles megteremteni a tanulók mindennapi testmozgásához szükséges feltételeket. Ez heti öt testnevelésóra keretében valósulna meg, amelyből legfeljebb heti kettőt ki lehet váltani játékos egészségfejlesztő testmozgással, meghatározott oktatásszervezési formákkal, iskolai sportkörrel, versenyszerű sporttevékenységgel. A játékos testmozgás időtartama legalább harminc perc, amelyet több tizenöt perces foglalkozás keretében is meg lehet tartani.

Az általános iskolában a nevelés-oktatást a délelőtti és délutáni időszakban úgy kell megszervezni, hogy a foglalkozások legalább délután 16 óráig tartsanak. A javaslat rögzíti, hogy nem szervezhető felvételi vizsga általános iskolába.

Az érettségikkel kapcsolatban magyar nyelv és irodalom, történelem, matematika, idegen nyelv és kötelezően választandó vizsgatárgyat rögzít a javaslat, amely szerint a vizsgán “magasabb követelményeket kell teljesítenie annak, aki felsőoktatási intézménybe jelentkezik”.

Az érettségi vizsga megkezdésének feltétele ötven óra közösségi szolgálat elvégzésének igazolása.

A törvénytervezetet jelenleg egyeztetik. Hoffmann Rózsa szerdán az MTI-nek azt mondta, hogy az új köznevelési törvény kodifikált változatán gyorsított ütemben dolgoznak, és az egy hónapon belül elkészülhet. A koncepciót várhatóan péntek reggel hozzák nyilvánosságra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik