Belföld

Schmitt válaszolt a Bankszövetségnek

Nyílt levélben tájékoztatta a köztársasági elnök a Magyar Bankszövetséget arról, hogy miért írta alá az otthonvédelemmel összefüggõ egyes törvények módosításáról szóló törvényt.

“A bankokat sújtó esetleges hátrányok pedig nem haladják meg azt a mértéket, amelyet a pénzintézeteknek a közös kockázat- és teherviselés jegyében el kell tûrniük” – fogalmaz Schmitt Pál.

Alaposan megfontolta

A Magyar Bankszövetség szeptember 21-én jelentette be, hogy levélben arra kérte a köztársasági elnököt: küldje meg a jogszabályt aláírás elõtti véleményezésre az Alkotmánybíróságnak. A szervezet álláspontja szerint jóval nagyobb azoknak a száma, akiket a rögzített árfolyamon történõ végtörlesztés negatív hatásai érinthetnek, mint azoké, akik ennek elõnyeibõl részesülnek, továbbá jelentõs makrogazdasági, rendszerstabilitási és növekedési kockázatai vannak.

Schmitt Pál a nyílt levelet azzal indokolja, hogy a bankok is a nyilvánosság igénybevételével fordultak hozzá. Levelében hangsúlyozza, hogy a törvényt alapos mérlegelés és megfontolás után írta alá.

Mérlegelnie kellett

“Meggyõzõdéssel vallom, hogy a jogalkotónak elodázhatatlanul fel kellett lépnie, mert az egyensúly megbomlott, és emberek százezreit fenyegette az otthon elvesztésének réme. Az ilyenkor alkalmazott eszközök az adott pillanatban mindig sértenek valakit, és soha nem lehetnek mindenki számára minden szempontból megfelelõek. Létezik ugyanakkor egy általános igazságosság, mely vezérszalagjául szolgál a válsághelyzet kezelésére irányuló cselekvésnek. A törvény aláírásakor azt kellett mérlegelnem, hogy az intézkedés nyomán a bankoknál jelentkezõ esetleges hátrányok arányban állnak-e a célzott és elérhetõ össztársadalmi hatásokkal. Arra a megállapításra jutottam, hogy a veszély igen nagy, a bankokat sújtó esetleges hátrányok pedig nem haladják meg azt a mértéket, amelyet a pénzintézeteknek a közös kockázat- és teherviselés jegyében el kell tûrniük” – írja a köztársasági elnök.

“Õszintén remélem, sõt, hiszem, hogy az Önök által képviselt pénzintézetek sem a veszélybe sodródott társadalmi rétegek végérvényes leszakadásában, hanem az egyensúly mielõbbi helyreállításában, az embereknek esélyt és biztonságot, a bankoknak pedig tartós mûködési környezetet jelentõ szociális jogállam megteremtésében érdekeltek. Meggyõzõdésem, hogy a bevezetett intézkedések mindannyiunk közös, hosszú távú érdekeit szolgálják.

Magyarország köztársasági elnökeként, mindazok nevében, akik most megszabadulhatnak a létbizonytalanság megsemmisítõ érzésétõl, õszinte nagyrabecsüléssel fejezném ki köszönetemet azért, ha az elérni kívánt célokkal Önök is azonosulnának. Megértõ és támogató hozzáállásukat a biztonság helyreállításában való példás szerepvállalásként értékelném” – fogalmaz Schmitt Pál a levélben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik