Belföld

Rosszul járhatnak a korhatár alatti nyugdíjasok

A "civilek" valószínűleg megússzák az adóztatást, de az 57 évesnél fiatalabb szolgálati nyugdíjjal rendelkezők juttatása átalakul.

A korhatár alatti nyugdíjasok ellátása nem emelkedik jövő januártól, bár azt valószínűleg megússzák, hogy a kormány megadóztassa őket – írja csütörtöki számában a Népszava. Ez minden “civil” nyugdíjas esetében igaz lesz.

A szolgálati nyudíjjal rendelkezők közül, az 57 és 62 év közöttiek “rendes” öregségi nyugdíjat kapnak majd, míg az 57 évnél fiatalabbak ellátása szolgálati járandóság lesz; ez évente emelkedik, de adózni kell utána. A tervek szerint ennek mértéke havi bruttó 202 ezer forintig 16 százalékos lenne.

Sokan visszamennének dolgozni: aki a közszférában talál munkát, az teljes ellátását elveszti, akit viszont a versenyszférában foglalkoztatnak, az szinte korlátlanul kereshet.

A Rendészeti és Közigazgatási Dolgozók Szakszervezete megszerezte, milyen munkát szánnak a “rendőrség kötelékéből kiváltaknak, és a nyugdíjkorhatár alatti nyugdíjasoknak”: takarítás, anyagmozgatás, kordonozás, parlagfű mentesítés, “határnyiladék kaszálás”, állatgondozás szerepel a listán – írja a lap.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik