Belföld

Ellenbizottságot hozna létre az MSZP

A szocialisták többi közt megvizsgálnák a Fidesz 2006-os őszi zavargásokban játszott szerepét.

Az MSZP öt parlamenti vizsgálóbizottság létrehozását kezdeményezi – jelentette be Mesterházy Attila pártelnök-frakcióvezető csütörtökön.

Elmondta, vizsgálóbizottságot alakítanának annak felkutatására, hogy milyen szerepük volt fideszes politikusoknak a 2006. őszi zavargásokban, és tartott-e kapcsolatot a Fidesz a kormányellenes tüntetők erőszakos csoportjaival.

Szintén bizottsággal vizsgáltatná ki az MSZP, hogy miként használták fel a kolontári vörösiszap-katasztrófa okozta károk enyhítésére szánt adományokat és költségvetési forrásokat, történtek-e visszaélések.

Vizsgálóbizottság felállítását javasolják a szocialisták, hogy kiderüljön, áthárították-e a fogyasztóikra a rájuk kirótt különadót a pénzintézetek; hogy milyen akadályai vannak a gyermekszegénység elleni program megvalósulásának; illetve, hogy mely okok vezettek az önkormányzatok eladósodásához.

Mesterházy Attila közölte: mivel a Jobbikkal nem akarnak együttműködni, az LMP-vel közösen pedig nem rendelkeznek a vizsgálóbizottságok létrehozásához szükséges 78 képviselővel, Lázár János Fidesz-frakcióvezetőt kérik, hogy biztosítsa a szükséges számú aláírást.

Az MTI megkeresésére a Fidesz az üggyel kapcsolatban annyit közölt: a frakció megtárgyalja majd az MSZP parlamenti vizsgálóbizottságok létrehozására vonatkozó javaslatait.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik