Belföld

Levették a napirendről az LMP népszavazási kezdeményezését

Az ellenzéki párt a főpolgármester és a képviselők választásának módjáról kérdezte volna a budapestieket.

A Fővárosi Közgyűlés szerdai ülésén a Fidesz-KDNP-s többség levette a tervezett napirendről az LMP népszavazási indítványát.

Kaltenbach Jenő, az LMP fővárosi frakcióvezetője a döntés előtt arra hívta fel a figyelmet, hogy az önkormányzati törvény értelmében a javaslatról a közgyűlésnek döntenie kell.

Az ellenzéki politikus még az ülés megkezdése előtt tartott sajtótájékoztatóján azt mondta: a Fidesz gyáván megfutamodik a budapestiek elől, ha a város egységéről szóló népszavazási kérdésben nem kérdezi meg őket, hanem őket megkerülve önhatalmúlag dönt. Véleménye szerint a Fidesz “ezzel az egész város közigazgatását kockáztatja”.

Az LMP-s politikus jelezte azt is: tudomása szerint Tarlós István (Fidesz-KDNP) főpolgármester az LMP-s javaslatot eredetileg nem ellenezte, legalábbis a nyilatkozataiból az derült ki, hogy a közvetlen főpolgármester-választást tartaná megfelelőnek továbbra is, a Budapesti Önkormányzati Szövetség terveivel szemben.

Kaltenbach Jenő úgy fogalmazott: most úgy tűnik, hogy Tarlós Istvánt “a Fidesz kiskirályai sarokba szorították és nagyon nehéz helyzetbe hozták”.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik