Belföld

Uzsorások és LMP-s plázastop a parlament mai menüjén

Az Országgyűlés kedden tárgyalja az uzsora-bűncselekmények szigorúbb szankcionálását és a plázaépítési moratóriumot.

Az ülésnap a Gazdasági Versenyhivatal 2010. évi tevékenységéről és a versenytörvénnyel kapcsolatos tapasztalatairól szóló beszámolóvak kezdődik.

Ezután az uzsora-bűncselekmény eddiginél súlyosabb büntetését indítványozó kormányjavaslat vitája következik. A kabinet úgy módosítaná a büntető törvénykönyvet, hogy a bűnszövetségben, üzletszerűen elkövetett uzsorázás öt évig terjedő szabadságvesztéssel legyen sújtható. Azoknak a büntetését viszont, akik még azelőtt jelentik az uzsorázás elkövetését, hogy az a hatóság tudomására jutott volna, és feltárják az elkövetés körülményeit is, korlátlanul enyhítenék. A változtatástól a rejtve maradó bűncselekmények felderítési arányának javulását várják.

Egy ellenzéki indítványt is napirendjére vesz ma a parlament: az LMP öt képviselője márciusban kezdeményezte, hogy határozzák meg a bevásárló központok, azaz a 400 – százezresnél népesebb települések esetében 800 – négyzetméternél nagyobb eladótérrel rendelkező plázák és hipermarketek építésének és működtetésének feltételeit. Addig az ellenzéki párt moratóriumot hirdetne a központok létrehozására.

A nap végén három fideszes politikus indítványra a képviselők arról fejthetik ki véleményüket, hogy – az 1566-os ostromra emlékezve – a Civitas Invicta (A leghősiesebb város) címet adományozzák-e Szigetvárnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik