Belföld

Fél évre felfüggesztené a plázaépítést az LMP

A gombamód szaporodó bevásárlóközpontok a városképre és néhol a környezetre is károsak, ellehetetlenítik a helyi termelőket - véli az ellenzéki párt.

A parlamenti képviselők kedden kezdték meg a kereskedelmi központok építési engedélyének kiadását korlátozó LMP-s javaslat általános vitáját. Szabó Rebeka (LMP) a javaslat expozéjában azt mondta, új szabályozást kell létrehozni, mert a kereskedelmi központok “gombamód” szaporodtak el, és a városképre, környezetre is néhol károsak, helyi termelők, piacok mentek tönkre. A javaslattal fél éves moratóriumot vezetnének be az építési engedélyek kiadásával kapcsolatban.

Ez az építést és bővítést is felfüggesztené fél évre, ez alatt a kormánynak ki kellene dolgoznia egy átgondolt javaslatot a kérdésben az ágazati szereplőkkel együttműködve. Úgy vélte, szükség van a központok működésének, beszállítói gyakorlatának szabályozására, és a helyi termelés támogatására is, illetve az építési engedély kiadása előtt hatásvizsgálat szükséges, amelynek szempontjaira részletes szabályozást kell kidolgozni.

Szatmáry Kristóf államtitkár válaszában kijelentette, a kormány érzi a javaslatban megfogalmazott célok szükségességét. A magyar kereskedelemben az elmúlt húsz év során bekövetkezett változásokat kezelni kell, de erre nem elegendő az az eszköztár, ami korábban a kabinet kezében volt. A magyar mezőgazdasági termelésre és a területfejlesztési elképzelésekre is súlyos hatással van az, ahogy az elmúlt két évtizedben átalakult a magyar kereskedelem, amelyet a külföldi cégek dominanciája jellemez.

Hangsúlyozta, hogy a szabályozásra vannak jó nemzetközi példák, de mint mondta, ezek átvételénél ügyelni kell arra, hogy olyan törvényt alkossanak, amelyik maximálisan szolgálja a magyar nemzeti érdeket, de megfelel az uniós jogszabályoknak is. Zárásként úgy fogalmazott, hogy a célokban talán mindenki egyetért, de a megvalósítás módjában óvatosnak kell lenni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik