Belföld

Október 1-től hatósági áras a távhő

A termelő helyett a hőszolgáltató kap majd központi támogatást október 1-től a távhőszolgáltatásról szóló törvény most elfogadott módosítása szerint.

A termelő helyett a hőszolgáltató kap majd központi támogatást október 1-től – egyebek közt ezt tartalmazza az Országgyűlés által hétfőn elfogadott, a távhőszolgáltatásról szóló törvény módosítása. A parlament 245 igen, 95 nem és 2 tartózkodás mellett fogadta el Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter szeptember 16-án benyújtott javaslatát.

A törvény egy új, hőoldali támogatási rendszer bevezetését célozza meg. Az új támogatási rendszer alapvető célkitűzése a lakossági távhőárak szinten tartása. A hőszolgáltatónak nyújtandó támogatást egy elkülönített számla terhére folyósítják. A folyósítást és a jogosultságot a Magyar Energia Hivatal (MEH) folyamatosan ellenőrzi.

A szaktárca ezzel összefüggésben korábban közölte: a hivatal az augusztus 31-ei határidőig benyújtotta javaslatát az új távhő árszabályozásra és az alkalmazandó árakra; a szolgáltatás a tervezett változások nyomán az ország minden részén egységes díjszerkezettel és árképzési elvekkel, az állam erős szerepvállalásával működik majd.

A törvény szerint a távhőszolgáltatásban a hatósági árnál magasabb árat a szerződésben érvényesen kikötni nem lehet. A hatósági árat kell alkalmazni abban az esetben, ha a felek az árban nem vagy a jogszabály megsértésével más összegben állapodtak meg.

A miniszter rendeletben állapítja meg a távhő-szolgáltatási támogatás mértékét. A jogszabály október 1-jén, a távhő hatósági ármegállapításával együtt lép hatályba. A képviselők 245 igen, 94 nem és 2 tartózkodás mellett elfogadták a törvény sürgős kihirdetését is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik