Belföld

Liszt! Minden tekintetben

2011 Liszt Ferenc éve, már ami a zene világát illeti. A Mûvészetek Palotája januártól decemberig húsznál is több eseményt szentel annak, hogy - az ezerarcú komponista-világpolgárt be tudja mutatni a közönségnek.

Október 8-án a Kossuth-díjas Bogányi Gergely szólóesten hódol az általa virtuosónak, amorosónak és religiosónak nevezett Lisztnek a számára legkedvesebb szóló zongoramûvek megszólaltatásával.

Liszt! Minden tekintetben 1

Október 9-én a Müpa rendkívül népszerû Orgona-sztorik sorozatában ezúttal Liszt-mûveket játszik Fassang László, és az azokhoz kapcsolódó legendákat meséli el Mácsai Pál. Fábri Péter A Liszt-faktor címû, erre az alkalomra írt színmûvét Harsányi Sulyom László rendezi; október 13-án és 14-én tekinthetõ meg a Fesztivál Színházban. Legjobb hazai jazzmuzsikusaink mutatnak be Liszt-témákat illetve rövidebb tételeket a jazz formanyelvéhez igazítva a Jazzverziók címû, október 17-i koncerten, amelyen kiváló klasszikus zenészek is közremûködnek.

Liszt! Minden tekintetben 1

Október 18-án a vallásos Liszt kerül reflektorfénybe orgonakíséretes kóruskompozíciói és néhány orgonadarabja révén, Az abbé címmel. Október 19-én lehull a lepel a magyar rapszódiák keletkezésérõl, amikor a klasszikus és népzene lneves hazai képviselõi prezentálják, hogyan kötõdnek ezer szállal a Liszt-rapszódiák a cigányzenén nyugvó verbunkos muzsikához: Cigányzenétõl a rapszódiákig.


Liszt! Minden tekintetben 1

Október 22-én a világ egyik legkeresettebb pianistája, Gyenyisz Macujev játssza Liszt két zongoraversenyét, s a kettõ között az ugyancsak versenymû Haláltáncot. Az intenzív két hetet egy orgonahangverseny követi november 23-án. A Liszt és Bach program alcíme Mester és tanítványa, mivel Christoph Bossert és egyetlen magyar növendéke, Szabó Balázs lép a színpadra.

A Liszt! Minden tekintetben. utolsó eseménye a december 10-i Karácsonyi hangverseny Ránki Dezsõvel, Klukon Edittel, Ránki Fülöppel és az MR Gyermekkarral (karigazgató Thész Gabriella).

Ajánlott videó

Olvasói sztorik