Belföld

Lemondana mentelmi jogáról Zagyva Gyula

A jobbikos képviselőa Sziget fesztivál előtt tartott tüntetés miatti előállítása kapcsán kérte mentelmének felfüggesztését.

Lemondana mentelmi jogáról Zagyva Gyula jobbikos képviselő – tájékoztatta a párt hétfő este az MTI-t. A jobbik közleménye szerint “nem bújik mentelmi joga mögé”, ezért kedden az Országgyűlés mentelmi bizottsága előtt azt kezdeményezi, hogy a Sziget fesztivál előtt tartott tüntetés miatti előállítása kapcsán függesszék fel a kiváltságokat nyújtó képviselői jogát.

Mint kiemelték, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) tiszteletbeli elnöke előállítását már korábban is jogszabályellenesnek ítélte meg, az ügyben ártatlannak tartja magát. Ennek ellenére nem kíván élni a mentelmi jog által biztosított lehetőséggel, amelyet korábban a parlamentben egyedüliként a Jobbik akart teljesen eltörölni – tették hozzá.

A hatályos jogszabályok szerint az országgyűlési képviselők nem mondhatnak le mentelmi jogukról. A mentelmi jog felfüggesztéséről az Országgyűlésnek kell döntenie, a mentelmi bizottság javaslata után, a jelen levő képviselők kétharmados többségével.

Június végén egyszer már felfüggesztette az országgyűlés jobbikos Zagyva, valamint Rubi Gergely mentelmi jogát két ügyben. Zagyva ellen zaklatás, Rubi ellen pedig egyszer vele szembeni becsületsértés, egyszer rágalmazás a vád. Akkor kérték a mentelem felfüggesztését.

Zagyva György Gyulát augusztus 12-én Óbudán, a Sziget fesztivál bejáratának környékéről állította elő a rendőrség. A képviselő a rendőrségen írásos nyilatkozatot tett, amely szerint mentelmi jogáról nem mond le. A HVIM tiszteletbeli elnöke a fesztivál főbejáratához szervezett tüntetésen – amelyet eredetileg a magas benzinárak elleni tiltakozásul a sziget területére hirdettek meg, de azt a rendőrség nem vette tudomásul, mivel a fesztivál helyszíne magánterületnek minősül a rendezvény idején – felszólította az embereket, próbáljanak együtt bemenni a fesztivál területére.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik