Belföld

Itt a piros, hol a piros? – szakmaközi fórum

Szakmai fórumot tartottak a magyar szerencsejáték-ipar szereplői a szerencsejáték-törvény várható módosításáról - tájékoztatta a szervező Alapítvány a Felszabadult, Tiszta Játékért az MTI-t vasárnap.

A múlt héten Budapesten tartott rendezvényen a szervező egy jogi tanulmányt ismertetett, amely a hatályos szabályozásnak a pénznyerő automaták üzemeltetésére, valamint a játékosok védelmére gyakorolt hatásait elemzi, továbbá nemzetközi példákra alapozva vázolja fel a lehetséges szabályozási irányokat, és azok várható hatásait.

Az alapítvány így szükségesnek tartja többek között az online szerencsejáték-ipar szigorú feltételek melletti legalizálását, egy, a pénznyerő automaták manipulációját megakadályozó távfelügyeleti rendszer bevezetését, valamint a játékszervezés személyi feltételeinek szigorítását is.

Mindezek mellett javaslattal állt elő az iparágat terhelő adminisztratív terhek csökkentésére is, amely tájékoztatása szerint jelenleg a tiszta játék bevétel akár 6 százalékát, évi 5 milliárd forintot is elérhet. A szervezet javasolta egy játékosvédelmi alap felállítását is, amellyel létrehoznák a szerencsejáték-függőség gyógyításának és megelőzésének intézményi hátterét és eszközrendszerét.

Az Országgyűlés várhatóan hétfőn határoz a szerencsejáték adójának, valamint a gázolaj, a dohány- és az alkoholtermékek jövedéki adójának emeléséről szóló kormányzati javaslatról. E szerint emelkedik a pénznyerő játékautomaták tételes adója, és emellett százalékos játékadót is kell fizetni, továbbá jövőre megadóztatják a online szerencsejátékot is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik