Belföld

Bringások hada lepte el Budapestet

Több tízezren vettek részt a nem sokkal fél 7 után elindult Critical Masson. A rajt a Feneketlen-tónál, a cél a Hősök terén volt.

A legrövidebb útvonalon, a Bartók Béla út – Szabadság híd – Deák tér – Andrássy úton, haladt a legtöbb kerékpáros, fennakadásról, balesetről vagy komolyan rendőri intézkedésről nem számoltak be a szervezők. A kellemes időjárás sokakat vonzott, a felvonulás jó hangulatban telt, sokan be is öltöztek, vagy feldíszítették kerékpárjukat. Az autósok türelemmel viselték a torlódást, úgy tűnt, a budapestiek már megszokták az évente kétszer rendezett eseményt.

Sinka Károly, az egyik főszervező, az MTI helyszíni tudósítójának megerősítette, hogy a legnagyobb rendben zajlott a felvonulás. „Rengeteg olyan ember jött el, aki amúgy nem ült volna ma kerékpárra” – mondta Sinka. „Már nem akarunk kerékpáros várossá válni, már az vagyunk. Ez már a finomhangolás” – tette hozzá.

Valamivel este 8 óra után aztán megtelt a fővárosban a Hősök tere, a Critical Mass záróhelyszíne. A biciklistákat a Budapesti Fesztiválzenekar civil ruhába öltözött zenészei várták, akik a Szépművészeti Múzeum lépcsőin állva adták elő többek között Csajkovszkij Polonaise-ét és Dvorák Szláv táncát. Az előadás után Fischer Iván karmester köszöntötte a biciklistákat és kívánt nekik sok autómentes napot.

A zenei köszöntő után, fél 9-kor, a mintegy harmincezerre becsült tömeg bringaemeléssel zárta a balesetmentes autómentes napi demonstrációt.

A Critical Mass civil kezdeményezés célja a kerékpározás teljes jogú beillesztése a hétköznapi városi közlekedésbe, valamint a város forgalmi terheltségének és a szmognak a csökkentése. Figyelemfelkeltő akciójukat 2004 óta évente kétszer -– áprilisban a Föld Napján és szeptemberben az Autómentes Napon – rendezik meg Budapest belvárosában és számos vidéki városban. Deklaráltan politikamentes akciójukkal nyomást kívánnak gyakorolni a döntéshozókra a kerékpáros infrastruktúra fejlesztésének érdekében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik