Belföld

A rendõrök eltussolták volna a romagyilkosságot?

A majd egyórás késéssel a helyszínre érkezõ hatóságok nem akarták tudomásul venni, hogy bûncselekmény történt, a rendõrök "el akarták tussolni az ügyet" - állítja a Tatárszentgyörgyön meggyilkolt 27 éves férfi édesapja, akit tanúként hallgattak meg a romagyilkosságok szerdai tárgyalásán a Pest Megyei Bíróságon.

Csorba Csabát felesége ébresztette 2009. február 22-én, hogy ég a közvetlen szomszédságukban lévõ gyerekük háza. A támadók Csorbáék fiát és ötéves unokáját agyonlõtték sörétes fegyverrel, miközben menekültek a Molotov-koktélokkal felgyújtott házukból. Csorba Csaba a bíróságon elmondta, hogy kisebbik fiával és lányával együtt kirohant a lakásból. Az udvaron megtalálták Csorba Róbertet a földön fekve, aki alig érthetõen annyit mondott Richárd nevû testvérének: “le, le, le”. Szerinte azt akarta ezzel mondani, hogy lelõtték.

Megpróbálták bevinni a férfit a házba, de félúton letették, ekkor az apa berohant a telefonért, és egyenként értesítette a hatóságokat. Elõbb a mentõket, majd a tûzoltókat és a rendõröket hívta.

Az eszméletlen férfit bevitték a szobába, befektette saját ágyába, és betakarta. A kisfiút, Robikát idõközben átvitték a családtagok a szomszédba, Csorba Csaba átment megnézni, de – mint mondta – a pulzusát kitapintva észlelte, hogy a gyermek meghalt. A gyermek arcán és fején lévõ sérülésekbõl már tudta, hogy azok lövésnyomok – jelentette ki.

Elmondása szerint elsõként a rendõrök, majd a tûzoltók érkeztek meg, aztán a mentõk és az örkényi ügyeletes orvos. A tanú azt állította: a tûzoltók rögtön a kiérkezésük után azt közölték velük: a tüzet elektromos zárlat okozta, a mentõk pedig a még életben lévõ fiát betették a menõautóba. Azt mondta a mentõorvos, hogy stabilizálták az állapotát, szállítható. Aztán átment az orvos a szomszéd házba, és amikor visszajött, közölte, hogy meghalt a fia.

Csorba Csaba kitért arra is, hogy a dabasi rendõrkapitánynak, aki idõközben a helyszínre érkezett, mondta és meg is mutatta, hogy a fia felsõ testén apró lyukak vannak, amelyeket biztos, hogy lövések okoztak. Megmutatta a kisgyermek fején és arcán lévõ sebeket is, de a kapitány – állítása szerint – erre azt mondta, hogy a sérüléseket a tetõ lehulló gerendáiból kiálló szögek okozták.

A bíró kérdésére válaszolva elmondta, virradatkor megtalálta az áldozatok nyomát a terasztól 2-3 méterre a hóban, illetve feltételezhetõen az elkövetõk lábnyomait a háztól távolabb, az egyiket egy rendõr levizelte.

Csorba Csaba elmondta azt is, amikor a vállán, csípõjén, illetve a kezén maradandó sérülést szenvedõ, és már kórházba szállított legnagyobb, akkor hatéves lány ruházatában sörétszemeket találtak, újra hívta a rendõröket azzal, hogy megvan a bizonyíték, hogy “lemészárolták a családot”. A sörétszemeket jegyzõkönyv nélkül a dabasi kapitány vitte el – állította, hozzátéve, késõbb lõszerhüvelyeket találtak a ház sarkától 5-6 méterre, és ekkor újra hívták a rendõröket.
A büntetõperben a késõbbiekben tanúként meghallgatják majd a helyszínre elsõként kiérkezett rendõröket, mentõsöket és tûzoltókat is.

A szerdai büntetõper a tatárszentgyörgyi áldozatok többi családtagjának tanúmeghallgatásával folytatódik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik