Belföld

Hoffmann Rózsa a rektorokhoz fordul

Az új felsőoktatási törvénytervezethez kapcsolódó javaslatokat vár az oktatásért felelős államtitkár az egyetemek vezetőitől.

Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter a kormány által elfogadott felsőoktatási törvény koncepciójáról tanácskozott kedden a Magyar Rektori Konferencia, a Doktoranduszok Országos Szövetsége, a Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete, valamint a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának képviselőivel.  A megbeszélésen az egyetemi vezetőket Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár arra kérte, küldjék el javaslataikat, hogy azok figyelembevételével kodifikálják a törvényalkotók a tervezet szövegét.

A korábban nyilvánosságra került koncepció szerint az államilag finanszírozott képzésben részt vevő hallgató a képzés megkezdése előtt szerződésben vállalná, hogy az állami támogatás fejében végzését követően meghatározott időtartamon belül, meghatározott ideig Magyarországon dolgozik. Példaként 10 év alatt 7 évet, 20 év alatt 15 évet említenek, s ennek nem teljesülése esetén a szerződés alapján az állami ösztöndíj formájában felvett, és a képzés ellenértékeként a felsőoktatási intézménynek a képzésért fizetett összeget visszatéríteni köteles a diák.

A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája nem tartja elfogadhatónak a felsőoktatási törvény koncepciójában a hallgatói szerződésre vonatkozó passzust.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik