Belföld

Törvény nincs, indulhat az egyetem

Általános vitára alkalmasnak tartotta az oktatási bizottság a Nemzeti Közszolgálati Egyetemrõl szóló törvényjavaslatot. Az ellenzék szerint a közigazgatás militarizálását jelenti az új egyetem létrehozása. Ráadásul úgy indul az új egyetem, hogy nincs még meg az új felsõoktatási törvény.

Álmos hétfõ délelõtti ülésén a kormánytöbbség megszavazta az oktatási bizottságban, hogy általános vitára alkalmasnak tartja a Nemzeti Közszolgálati Egyetemrõl valamint a közigazgatási, rendészeti és katonai felsõoktatásról szóló törvényjavaslatot. A Fidesz és a KDNP képviselõi igennel, az MSZP valamint az LMP politikusai nemmel szavaztak, a jobbikosok tartózkodtak.

A bizottsági ülésen Kis Norbert, a létrehozásáért felelõ miniszteri biztos hangsúlyozta: fontos lenne a törvény minél elõbbi hatálybaléptetése, hogy a már mûködõ Nemzeti Közszolgálati Egyetem ideiglenes szenátusa az új szabályok alapján tudjon mûködni. Az új egyetem 2012. január 1-jétõl a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem, a Rendõrtiszti Fõiskola, a Budapesti Corvinus Egyetembõl kiváló Közigazgatás-tudományi Kar átalakulásával jön létre, a felsõfokú közszolgálati szakemberképzés bázisintézményeként.

A vitában Hiller István szocialista képviselõ elmondta: átláthatatlan helyzet áll elõ azzal, hogy miközben még nincs meg a felsõoktatás átalakításáról szóló jogszabály, addig egy új egyetem létesítése van napirenden. A sietõs egyetemalapítás azért is átgondolatlan, mert a készülõ felsõoktatási törvény alapján nem is lesz olyan intézmény, hogy egyetem, egy átmeneti idõ után fõiskolák és tudományegyetemek lesznek a tervek szerint. Ez az új egyetem akkor most mi lesz ezek közül? – tette fel a kérdést a volt szakminiszter. Azt is kifogásolta, hogy az új intézmény fenntartásában nem lesz jelen az oktatásért felelõs miniszter.

Erõss Gábor az LMP részérõl az egész tervet úgy jellemezte, hogy a kormány militarizálni akarja a közigazgatást azzal, hogy összevonja a katonák, a rendõrök és a közszolgák képzését.

Pokorni Zoltán fideszes bizottsági elnök hangsúlyozta, hogy a kormány a közszolgálati egyetem létrehozásának célját komolyan veszi, a saját tempójában készíti elõ a dolgokat. Nem lát ellentmondást abban, hogy bár még nincs felsõoktatási törvény, megalakul az új egyetem.

Az idén a három érintett felsõoktatási intézmény 7,3 milliárd forint állami elõirányzattal rendelkezik, a közszolgálati egyetem esetében pedig jövõre 6,3 milliárd forinttal terveznek – cáfolta Kiss Norbert, azt a felvetést, hogy sokba kerül az új egyetem létrehozása.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik