Belföld

Romagyilkosok – titkos adatok

Nemcsak az egykori Nemzetbiztonsági Hivatalnak, hanem a Katonai Biztonsági Hivatalnak (KBH) is vannak adatai a romagyilkosságok másodrendû vádlottjáról, Kiss Istvánról – írja Magyar Hírlap.

A lap ezt arra a birtokába került válaszlevélre hivatkozva közli, amit a hivatal fõigazgatója, Domján László vezérõrnagy küldött az ügyben eljáró Pest Megyei Bíróság tanácselnökének. Miszori László tanácselnök azért érdeklõdött a KBH fõigazgatójánál, mert a büntetõeljárás adatai szerint az elsõrendû vádlottat, Kiss Árpádot, a másodrendû vádlottat, Kiss Istvánt, valamint a harmadrendû vádlottat, Petõ Zsoltot a hivatal három éven át – 2006-tól 2008-ig – „megfigyelte, róluk információkat szerzett be”. A bíróság azonban errõl a nyomozati iratokban semmilyen adatot nem talált.

A fõigazgató válaszában állítja: a bíróság által említett három vádlottat a hivatal „nem tartotta megfigyelés alatt”, azonban Kiss István „személyét érintõen az MK Katonai Biztonsági Hivatalnál keletkeztek minõsített adatok”, igaz, azok nem hozhatók összefüggésbe a büntetõeljárással. Azt is a bíróság tanácselnökének tudtára hozta, hogy az adatok minõsítésének feloldása veszélyeztetné a KBH nemzetbiztonsági tevékenységének hatékonyságát, így annak feloldását nem engedélyezi.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik