Belföld

Jövő keddtől csengetnek a számlálóbiztosok

Mikor a népszámlálók találkoznak a lakókkal, felmutatják igazolványukat, amelyen név és sorszám is lesz.

Jövő keddtől péntekig viszik ki a népszámlálás kérdőíveit a számlálóbiztosok a lakosok címére; a borítékban háztartásonként egy lakás- és egy személyi kérdőív szerepel majd – mondta Virágh Eszter, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) népszámlálási szóvivője hétfőn az MTI-nek.

A számlálóbiztosok a borítékokat csak azokra a címekre kézbesítik, amelyek egyértelműek, tehát ahol azonosítható az utca nevén és a házszámon kívül a bérházak, társasházak postaládáin az emelet és az ajtó száma is. A polgárok neve a népszámlálásnál nem számít, hiszen anonim a bevallás. Ennek megfelelően minden címre csak egy borítékot dobnak be, amit ki is lehet tölteni, ha pedig többre van szükség, lehet jelezni a számlálóbiztosnak.

A bedobandó borítékokon szerepel az adott címre beosztott számlálóbiztos neve, biztosi igazolványának száma, illetve telefonos elérhetősége. Ez utóbbi alapján akár időpontot is tudnak vele egyeztetni a felkeresett címen lakók az adatok bevallásáról.

A mintegy 40 ezer számlálóbiztos egyenként átlag 100-120 címre megy ki, a külterületeken ez a nagyobb távolságok miatt 50-70 címre is csökkenhet. Vannak intézményi számlálókörzetek is, többek között a kollégiumok számítanak annak, de a hajléktalanoknak is külön körzeteik vannak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik