Belföld

Gyurcsány: a szegénynek maga a pokol Orbán rendszere

A felsőoktatás átalakítása kapcsán írt felháborodott hangvételű bejegyzést Facebook-oldalára a volt kormányfő.

Gyurcsány Ferenc írásában elképesztőnek nevezte, hogy 42 ezer helyett csak 25 ezer hallgató tandíját fizetné ki a kormány. A volt miniszterelnök szerint nem lesz államilag finanszírozott jogász- és közgazdászképzés, ami azt vonja maga után, hogy csak a jómódú üzletemberek gyerekei járhatnak majd ezekre a szakokra, hiszen csak az ő szüleik lesznek képesek finanszírozni a fiatalok tanulmányait.

„A bolti pénztáros, egy adminisztrátor, egy gépkocsivezető gyereke meg ne akarjon jogász lenni – így gondolkodik a kormány” – írja Gyurcsány, hozzátéve, hogy „Orbán szerint Orbán se akarjon jogász lenni”, mivel meglátása szerint a miniszterelnök szülei sem tudták volna megfizetni annak idején a többszázezres önköltséget.

A volt kormányfő emlékeztetett arra is, hogy a szocialisták 2006-ban azt javasolták, hogy nyíljon meg a felsőoktatás minél több diák számára, és a hallgatók teljesítménye alapján dőljön el az, hogy ki mennyit fizet a képzésért és mennyi támogatást kap. Míg a szocialisták koncepciója a szociális helyzetre koncentrált, addig „Orbáné a gazdagnak jó, a szegénynek maga a pokol” – írja Gyurcsány.

„Azt hiszem, elment a józan eszük. Lehet, hogy tényleg meghülyültek?” – zárul a bejegyzés.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik