Belföld

Az MSZP szerint 2012 a brutális megszorítások éve lesz

Az MSZP elnöke szerint Matolcsy György pénteki bejelentéseivel a kormány elismerte, hogy gazdaságpolitikája megbukott.

Mesterházy Attila szombati budapesti sajtótájékoztatóján a nemzetgazdasági miniszternek a jövő évi költségvetés főbb számait ismertető bejelentésére úgy reagált: bár az Orbán-kormány korábban 4-6 százalékos gazdasági növekedést vetített előre, már csak 1,5 százalékos növekedéssel számol, és elemzők szerint ez a becslés is optimistának bizonyulhat.

Hozzátette, hogy noha a kormány azt ígérte, évente százezres nagyságrendben jönnek létre új munkahelyek és bővülni fog a fogyasztás, a 2012-es költségvetés stagnáló munkanélküliséget és fogyasztást jelez. Ráadásul az árak emelkedni, a bérek pedig a radikális adócsökkentést kilátásba helyező fideszes ígéretekkel szemben csökkenni fognak jövőre – folytatta.

Az MSZP elnök-frakcióvezetője szerint ez azt jelenti, hogy az embereknek a rendszerváltás óta eltelt időszak “legbrutálisabb megszorításaira” kell felkészülniük. A kormányzati adó- és gazdaságpolitikát pedig úgy értékelte, hogy “az ország pénzét elveszik és odaadják a gazdagoknak“.

Mesterházy Attila idézte Szijjártó Péter egyik, 2009 márciusában tett nyilatkozatát. A fideszes politikus akkor a szocialista kormány adóterveit bírálva azt mondta, “ebben az adócsomagban kizárólag adóemelés van, amely kivétel nélkül mindenkit sújt, leginkább a legkiszolgáltatottabb családokat”, majd a Fidesz elképzeléseivel kapcsolatban kijelentette: “mi nem az adóemelés útjára kívánunk lépni, hanem az adócsökkentés útjára”. A szocialista párt elnöke ezt úgy kommentálta: “megint kiderült, hogy a Fidesz hazudott a választópolgároknak”.

Mesterházy Attila elmondta, írásbeli kérdéssel fordul a miniszterelnökhöz, azt kérve, fejtse ki a szombati Blikkben megjelent interjújának azon állítását, hogy a kormány készül a devizahitelek rögzített árfolyamon történő egyösszegű végtörlesztése miatt esetlegesen induló perekre, és “megvan a fiókban az a megoldás”, amelyet elővehetnek, ha a mostani döntést nemzetközi bíróság “betiltja”. A szocialista politikus arra szólította fel a kormányfőt, hogy tegye elérhetővé az erre vonatkozó javaslatát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik