Belföld

Hunvald-ügy: “Le volt vajazva” az önkormányzati ingatlanok eladása

Az egyik tanú szerint az ügyletek célja többnyire az volt, hogy 50-70 százalékos haszonnal gyorsan továbbadják az ingatlanokat.

Újabb tanú számolt be a Hunvald-ügyben a vádbeli ingatlanpanamákkal kapcsolatos kenőpénzekről a Fővárosi Bíróságon pénteken.

“Előre le volt vajazva, hogy ezek az ingatlanok el lesznek adva, és hogy milyen áron” – mondta Vilmányi Ágnes ügyvéd, aki az önkormányzati ingatlanok ügyészség szerint áron aluli eladásánál a vevői oldal megbízásából járt el cégügyekben.

A tanú beszámolt arról, hogy megbízója, Nagy György – aki gyanúsítottja volt az ügynek, de mióta részletes, feltáró jellegű, több személyre is terhelő vallomást tett az ügyészségen, már tanúként vehet részt az eljárásban – több alkalommal beszélt neki arról, hogy minden egyes ingatlanügyletnél 20-30 milliós vesztegetési pénzeket kell adnia Gál György elsőrendű vádlottnak, az erzsébetvárosi önkormányzat gazdasági bizottsága szabad demokrata elnökének.

A vádbeli önkormányzati ingatlanokat egyszer sem hirdették meg, de Nagy György azt mondta, nem kell aggódni, és azt is, hogy kenőpénz nélkül nem lehet megvásárolni az ingatlanokat – idézte fel Vilmányi.

Vilmányi szerint az önkormányzati ingatlanok megvásárlásakor megbízói célja többnyire az volt, hogy 50-70 százalékos haszonnal gyorsan továbbadják őket. Minden egyes ingatlanra önálló projektcéget hoztak létre, azután az önkormányzati eladási árat jóval meghaladó áron nyomban értékesítették külföldieknek, ezután a haszon offshore cégekbe áramlott. A tanú Nagy Györgyön és Gál Györgyön kívül nem tudott mást megnevezni a kenőpénzek átadásával kapcsolatban, és az ügyész, illetve a védők kérdésére ellentmondóan nyilatkozott arról, hogy indokolatlanul magasnak tartotta-e az ingatlanok továbbértékesítési árát.

A Hunvald-ügy tárgyalása kedden újabb tanúk meghallgatásával folytatódik a Fővárosi Bíróságon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik