Belföld

Orbán családja ingoványos területen

Az LMP üdvözli a zöld ombudsman állásfoglalását, amely alátámasztja a párt álláspontját, hogy az ökológiailag nagyon fontos lápok védelmét a jogszabályok és a hatóságok nem képesek biztosítani, ezeken a területeken rendszeres a törvényellenes tevékenység. Ez az Orbán-család Zala megyei tõzegbányáit is érintheti.

A zöld ombudsman a vizsgálatot Jávor Benedek, a Fenntartható fejlõdés bizottsága elnökének beadványára indította el. Az országgyûlési biztos többek között megállapította, hogy a több hazai lápvidéken is folyó tõzegbányászat semmibe veszi a természetvédelmi törvény céljait és pusztítja a kiemelten védendõ lápokat. A Zala megyei lápterületen – más cégek mellett – a kormányfõ apjának és fivérének cége, a Gánt-Kõ és Tõzeg Kft. is engedéllyel rendelkezik.

Az ombudsmani állásfoglalás az LMP korábban megfogalmazott javaslatait gyakorlatilag mindenben megerõsíti. Felhívja a kormányt a természetvédelmi törvényben szereplõ “ex lege” – a törvény ereje által teremtett – védelem jogszabályi pontosítására. Javasolja a hatósági eljárási díjak eltörlését a lápokat védelem alá helyezõ eljárásokban. Sürgeti a hatósági és nemzeti parki rendszer pénzügyi és személyi megerõsítését, és a kiadott engedélyek felülvizsgálatát, amelyeket az LMP már hónapokkal ezelõtt szorgalmazott.

A párt a szükséges intézkedések sürgõs végrehajtását várja a környezetügyi kormányzattól, hogy a megkülönböztetett védelmet érdemlõ lápterületek fennmaradhassanak. Az LMP kíváncsian várja az ombudsman külön vizsgálatának eredményeit is a beadvány alapját képezõ Szévíz-völgyi lápokra kiadott engedélyek, így az Orbán-család cégének hatósági hozzájárulása ügyében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik