Belföld

Messze még a Promenád-balhé vége?

Bár az üzletvezetők 24 nap után elhagyták a létesítményt, elképzelhető, hogy még hosszú ideig pereskedni fognak a Mammuttal.

Csütörtök délután kettőkor elhagyták a Mammut II oldalánál lévő Promenád kávézót a 24 napja ott raboskodó üzletvezetők – számolt be az Index. Távozásuk nem volt zökkenőmentes, mivel a bevásárlóközpont biztonsági őrei azt szerették volna, hogy ne a Margit körúton gyülekező újságírók szeme láttára, hanem az üzletközpont irányába hagyják el a helyszínt. A két üzletvezető azonban ezt másképp gondolta, így csak kisebb dulakodás árán tudtak utat törni maguknak.

A vendéglátóhely tulajdonosa és egyik munkatársa augusztus 23-án azért barikádozták el magukat, mert a budai bevásárlóközpont szerintük irreálisan felemelte a helyiség bérleti díját, amit – bár a szerződést korábban meghosszabbították – a tulajdonosok nem fogadtak el.

Az önkéntes rabok azután döntöttek a távozás mellett, hogy – állításuk szerint – a kerület jegyzője birtokvédelmet jegyzett be a kávézót üzemeltető Mimezin Kft. által létesített teraszra, ami a bérlők szerint a követelésük jogosságának elismerése. Király Lajos, a kávézót bérlő Mimezin Kft ügyvezetője az Indexnek azt mondta, hétfőtől tárgyalásokat kezdenek az üzletközpont vezetőségével, ám ha továbbra sem sikerül dűlőre jutniuk, akkor valószínűleg hosszas pereskedés elé néznek.

A Mammut vezetősége szerint viszont a kávézósok félretájékoztatták a közvéleményt. Csütörtök délután közleményt juttatott el az MTI-hez. Eszerint a hatóság a vitás területet több részre osztotta, s annak csupán egy kisebb hányadára vonatkozóan tartotta megalapozottnak a Mimezin Kft.  birtokvédelmi igényét, míg a 164 négyzetméteres terasz elhagyására kötelezték a kávézósokat.

„A Mimezin Kft. képviselői tehát nem önként távoztak, hanem határozat kötelezte őket erre” – írják, hozzátéve, hogy „a jogvita alapját képező véleménykülönbség érdemi eldöntése bírósági hatáskörbe tartozik.”

Az üzletközpont közölte azt is: időközben kézhez vették a Polgármesteri Hivatal határozatát is, amelyben visszavonták a Mimezin Kft. működési engedélyét, mivel érvényes bérleti szerződéssel nem rendelkezik.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik