Belföld

Államosítanák a Mal Zrt-t?

Könnyen állami kézbe kerülhet a vörösiszap-katasztrófa miatt rekordbírságot kapott cég.

Összesen több mint 135 milliárd forint hulladékgazdálkodási bírságot szabott ki a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi Zrt.-re (Mal) a tavalyi vörösiszap-katasztrófa miatt az illetékes felügyelőség − közölte még tegnap a Vidékfejlesztési Minisztérium.

A Napi Gazdaság által megkérdezett, gazdasági joggal foglalkozó szakértők szerint a gigantikus bírságot követően viszonylag könnyen állami tulajdonba kerülhet a vállalat. Erre akkor kerülhet sor, ha a cég fellebbezését elutasítják, majd az ezt követő perben is a Mal ellen dönt a bíróság.

A MAL Zrt. tulajdonosai egyébként már tavaly novemberben felajánlották részvényeiket az államnak. Az fn.hu birtokába került dokumentum szerint a belügyminiszterhez írt levelükben jelezték, „a 16 év kemény munkájával felépített cég tragédiájáért nem tartják magukat felelősnek, de a cég további működéséhez, a foglalkoztatás megőrzéséhez és a kárenyhítéshez egy tőkeerős állami tulajdonos kell.

Szatmáry Kristóf, a Nemzetgazdasági Minisztérium belgazdaságért felelős államtitkára csütörtökön azt mondta: ” Amagyar államnak nem érdeke, hogy felszámolás alá kerüljön a Mal Zrt., így mindent megtesz a cég további, biztonságos működéséért, és az ott lévő több ezer munkahely megőrzéséért.” Hozzáfűzte: az állam a Magyar Nemzeti Vagyonkezelőn (MNV) keresztül folyamatos kapcsolatban van a cég vezetésével, az MNV február óta intenzív tárgyalásokat folytat a tulajdonosokkal a tulajdonosi szerkezet esetleges átalakításáról.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik