Belföld

Visszaesett az építkezés Budapesten

Budapesten 169 projektben 3 ezer lakás épül idén, az átlagos projekt nagysága a válság elõtti 30-40 lakásról 17-re csökkent - írja elemzésében az OTP Jelzálogbank.

Az idei 3 ezer lakás 40 százalékkal kevesebb, mint a tavalyi átadások száma volt.

A vevõk jelenleg 405 projekt 3.400 azonnal beköltözhetõ lakásából válogathatnak. Ezek között vannak 2004 és 2005-ben átadott, eddig üresen állt lakások is. Valkó Dávid, az anyagot készítõ vezetõ elemzõ az MTI kérdésére elmondta, hogy a régebbi új lakások között van olyan, amelyet a fejlesztõ magának tartott meg befektetési céllal, de olyan is, amely a magas ára miatt nem kelt el eddig, viszont a fejlesztõt szorongatja a bank.

Az azonnal beköltözhetõ lakások közül a legtöbb – 600 lakás – a XIII. kerületben (Angyalföldön) található. Második helyen áll a XI. és a III. kerület, egyenként több mint 400 lakással.

Az OTP Jelzálogbank július végéig 1.500 eladott lakást regisztrált Budapesten. Ebbõl közel 300 a XIV. kerületben, több mint 200 pedig a XI. kerületben kelt el. A válság elõtt az új lakások értékesítésébõl 20-25 százalékkal részesedett a fõváros budai oldala, mára ez az arány meghaladja a 30 százalékot.
Az árakról nem lehet hiteles képet adni, mivel a kínálati ár nem azonos az adásvételi szerzõdésbe foglalt árral. Az alku ma már kötelezõ velejárója a lakásvásárlásnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik