Belföld

Tömegek jelentkezhetnek olcsóbb gázért

A hideg beköszöntével megindulhat a roham a lakhatási támogatásért, amire az önkormányzatok nincsenek felkészülve.

Hétről hétre mintegy tíz százalékkal többen jelentkeznek az önkormányzatoknál a szeptember elejétől a korábbi gáz- és távhőár-kompenzáció helyébe lépő lakhatási támogatásért – írja a Népszava a szerdai számban.

Schmidt Jenő, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének (TÖOSZ) elnöke a lapnak azt mondta: az igazi rohamra azonban akkor számíthatnak a helyhatóságok, ha beköszönt a hideg idő. Az elnök hozzátette: a polgármesteri hivatalok nincsenek felkészülve a kérelmezők tömegeinek a fogadására.

A lap emlékeztet arra, hogy szeptember elejéig több mint 900 ezer család részesült fűtéstámogatásban, s az eddigi árkiegészítés megszűnése után feltehetőleg családok százezrei jelentkeznek majd az új segélyért.

A TÖOSZ elnök a Népszavának azt mondta, hogy a támogatáshoz szükséges vagyon- és jövedelemvizsgálatok lefolytatása jogi szempontból nem elfogadható, mert az önkormányzat nem adóhatóság. Emiatt legálisan nem vizsgálódhatnak a lakók vagyoni és a jövedelmi helyzetéről.

Mindezek mellett a polgármesteri hivataloknak az is gondot okoz – olvasható a Népszavában -, hogy az ilyen eljárások rendkívül nagy adminisztratív terhet jelentenek. Egy-egy kérelem értékelése akár 3-4 ezer forint költséget is jelenthet, miközben az átlagos támogatás összege háromezer forint körül van.

Schmidt Jenő szerint az ügyfelek az igénylésük elfogadása után legalább egy hónapot lesznek kénytelenek várni a pénzekre. Egyrészt azért, mert az ügyek feldolgozása több hetet vehet igénybe, másrészt a helyhatóságok zöme akkor tud fizetni, ha már megkapta a pénzt a költségvetésből.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik