Belföld

Hely járna a Fővárosi Közgyűlésben a kerületi polgármestereknek

A Budapesti Önkormányzati Szövetség elnöke szerint a feladat- és hatáskörök átrendezésével a főváros és kerületek is megerősödnek majd.

Nagy Gábor Tamás a Magyar Televízió szerdai Ma reggel című műsorában az új – várhatóan ősszel az Országgyűlés elé kerülő – önkormányzati törvényre (Ötv.) utalva azt hangoztatta: erős főváros és erős kerületek alkotják majd Budapestet, amelyben világosak lesznek a hatáskörök, és nem lesznek párhuzamosságok.

A 23 kerületet tömörítő BÖSZ elnöke szerint Budapesttel kapcsolatban a legfontosabb eldöntendő kérdés az volt: a jövőben egyetlen központból irányítsák a várost vagy “értelmes egységek-e” a fővárossal egyenrangú kerületek. Véleménye szerint – mivel a főváros és a kerületek is megmaradnak – egyértelművé kell tenni a feladat- és hatáskörmegosztás új rendjét.

Elmondta azt is, tudomása szerint az új Ötv. őszi menetrendjében a főpolgármester és a Fővárosi Közgyűlés megválasztásának a módja és elvei nem fognak szerepelni, ez a kérdés egy későbbi szabályozásra marad.

Arra a kérdésre, kikből állna majd 2014-ben a Fővárosi Közgyűlés, Nagy Gábor Tamás azt mondta, hogy a mostani elgondolások alapján automatikusan bekerülne testületbe a 23 kerületi polgármester, a további tíz helyet pedig listás választáson lehetne megszerezni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik