Belföld

Visszaköltözik az élet a Parlamentbe

Orbán Viktor akciótervet jelent be, és dönt az Országgyűlés Gyurcsány Ferenc mentelmi jogáról az őszi ülésszak első napján.

Orbán Viktor szóvivője, Szijjártó Péter közlése szerint a kormányfő a parlamentben az euróválság magyarországi hatásainak kivédését célzó akciótervet jelent be és ismerteti azokat a védelmi intézkedéseket, amelyeket a kormány a veszélyeztetett társadalmi csoportok érdekében szükségesnek tart. A miniszterelnök még szeptember elején, Schmitt Pál köztársasági elnökkel folytatott egyeztetése után közölte, hogy a kabinet intézkedési tervet dolgoz ki a szegények, a munkanélküliek, a bajba jutott deviza- és forinthitelesek segítésére.

A miniszterelnök várhatóan beszámol a vasárnapi kormányülés döntéseiről is. A tanácskozás napirendjén szerepelt a többi között a devizahitelek rögzített árfolyamon történő végtörlesztésének lehetősége, amelyre a Fidesz-KDNP-frakció tett javaslatot.

Az interpellációk és a kérdések után a képviselők az előzetes napirend szerint – a házszabálytól eltérve – dönthetnek arról, hogy a bajba jutott devizahiteleseknek lehetővé tett árfolyamrögzítést a 2015. január 1-jét megelőzően lejáró kölcsönökre is kiterjesztik, valamint kimondhatják, hogy az árfolyamrögzítés olyan devizakölcsönöknél is igényelhető, amelyeknél a fedezet egy része nem jelzálogjog, hanem állami kezesség.

Ezután a Ház szavaz Gyurcsány Ferenc mentelmi jogának felfüggesztéséről, amit a parlamenti szakbizottság javasolt. Az ügyészség szerint a korábbi miniszterelnök hivatali visszaélést követett el, amikor a sukorói kaszinóberuházás ügyében meghatározta az értékesítés módját, azaz a telekcserét. A szocialista politikus szerint semmi sem támasztja alá a vádhatóság álláspontját.

Mivel a bizottsági ülésen a Fidesz-KDNP, a Jobbik és az LMP képviselői is támogatták mentelmi jogának felfüggesztését, Gyurcsány Ferenc lehet a rendszerváltás utáni első miniszterelnök, akit közvádas ügyben meggyanúsítanak. A volt kormányfő egyébként maga is mentelmi jogának felfüggesztését kérte.

A mentelmi jog megvonásáról vita nélkül, a jelen lévő képviselők kétharmadának voksával dönt az Országgyűlés. Felszólalhat viszont a határozathozatal előtt Gyurcsány Ferenc, aki vélhetően élni fog a lehetőséggel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik