Belföld

Schmitt: ismernünk kell az indulataink anatómiáját

A köztársasági elnök a 10 évvel ezelőtti tragédia áldozatainak emlékére rendezett fővárosi eseményen együttműködésről és önismeretről szónokolt.

Az együttműködés a leghatásosabb fegyver a demokratikus értékek védelme érdekében – mondta Schmitt Pál köztársasági elnök az Egyesült Államokat ért terrortámadások tizedik évfordulóján, az áldozatok emlékére rendezett koncerten vasárnap Budapesten, a Deák téri evangélikus templomban.

Schmitt Pál rámutatott: a természet katasztrófáival szemben a terrorizmus nem jelenség, hanem emberi cselekvés. Ismernünk kell az embert, az indulatok anatómiáját, hogy gyógyítani tudjunk – hangsúlyozta.

Az államfő kiemelte, hogy Magyarország minden NATO-kötelezettségének eleget tesz. “A közös felelősség átérzése miatt növeltük uniós elnökként az összefogást, küldtünk katonákat a különféle missziókba, s hozta létre a kormány egy esztendeje a nemzetközi kapcsolattartást végző Terrorelhárítási Központot” – fogalmazott Schmitt Pál.

A köztársasági elnök arról is beszélt, hogy “2011. szeptember 11. megmutatta, milyen sérülékeny ez a mi világunk. (…) A tíz évvel ezelőtti nap egy új időszámítás kezdete lett”, és “örökre jelkép marad: törékenységünk szimbóluma”. Kitért arra, hogy a média által “a globális összezártság kíváncsivá és tájékozottá tesz minket”, így “közel érezzük magunkhoz egymás bánatát, első kézből értesülünk a bajról, minden a szemünk előtt zajlik”.

Gáncs Péter, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke prédikációjában arról szólt, hogy “irgalomért és békességért kiáltunk, mert e kettő nélkül földi pokollá válik az életünk. Nem titokzatos külső erők, földön túli lények fenyegetik az életünket, hanem irgalmatlan, békétlen emberek irgalmatlan és békétlen cselekedeti mérgezik világunkat”.

Csak a jóval, a jó vezetésével és segítségével lehet hosszú távon felülkerekedni a rosszon, először is magunkban, azután másokban, szűkebb és tágabb környezetünkben, az egész világban” – fogalmazott a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke.

Az eseményen megjelent mások mellett Schmittné Makray Katalin, a köztársasági elnök felesége, Németh Zsolt külügyi államtitkár, Lomnici Zoltán, az Emberi Méltóság Tanácsának elnöke és a diplomáciai testület számos tagja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik