Belföld

Húsba vágó ügyek a mai kormányülésen

250 milliárdos ÁFA-visszatérítés, rögzített árfolyamon végtörlesztés a devizahiteleknél, jövő évi költségvetés - ezekről tárgyal ma a kormány.

A miniszterelnök korábban azt mondta: vasárnap tárgyal a kormány arról a problémáról, hogy az Európai Unió bíróságának döntése miatt az államnak idén még mintegy 250 milliárd forint áfát kell visszafizetnie a vállalkozásoknak.  Az Európai Unió bírósága július végén hirdette ki ítéletét, amely szerint nincs összhangban az európai uniós joggal a magyar áfaszabályozásnak az a része, amely kizárja a ki nem fizetett beszerzésekhez kapcsolódó áfa-visszatérítést.

Kiemelt napirendi pontja lesz a kormányülésnek a devizahitelesek megsegítése ügyében az a javaslat, amely indítványozza a kabinetnek, hogy tegye lehetővé a devizahiteleseknek az adósságuk rögzített árfolyamon történő egyösszegű végtörlesztését. A javaslat szerint a svájci frankot 180, az eurót 250 forintos árfolyamon végtörleszthetnék a hitelesek, a tranzakció teljes költségét pedig a bankoknak kellene viselniük. A kormány vasárnap dönt a kérdésben, s ha elfogadja, a végtörlesztési lehetőséget három hónapig az eddig felmondott szerződésekre is megnyitják.

Az előzetes hírek szerint ismét téma lesz a kabinet tanácskozásán a jövő évi költségvetési törvény tervezete, valamint a második félévi jogalkotási program.

A mai kormányülésen valószínűleg újra tárgyal a kormány az új köznevelési törvény koncepciójáról. A nemzeti köznevelésről szóló törvény koncepcióját “a kormány 2011. augusztus 31-én jóváhagyta”, de sajtóértesülések szerint a miniszterelnök az oktatási államtitkártól kért még bizonyos, kisebb változtatásokat. Várhatóan ezek átvezetését tekintik át vasárnap.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik