Belföld

Embertelen tettről beszélt az első Orbán-kormány

A magyar diplomácia határozottan elítélte 2001. szeptember 11-én a New York-i terrorakciókat. A nap trollja Csurka István MIÉP-elnök volt.

A terrortámadásokat első ízben nem sokkal szeptember 11-én, kedden délután 5 után ítélte el közleményében a Martonyi János vezette magyar Külügyminisztérium. A tárca az egész szabad világ összefogására buzdított a hasonló akciók ellen, illetve kérte a magyar állampolgárokat, hogy halasszák el amerikai utazásukat. A Miniszterelnöki Hivatal embertelen és az európai polgári értékektől idegen bűntettnek nevezte a támadást, és szintén elítélte azt.

Az első közleményeket követően rendkívüli ülésre összehívták a parlament külügyi bizottságát. Szent-Iványi István, a testület SZDSZ-es elnöke barbár, gyáva tettnek nevezte a terrorakciót és határozott fellépést ígért a hasonló cselekedetek ellen. Közben az éppen Berlinben tartózkodó Martonyi János brutális és esztelen támadásról beszélt az RTL Klubnak, amely nem csak Amerika, hanem mindannyiunk ellen irányult.

Mádl Ferenc köztársasági elnök este 7-kor kifejezte részvétét a magyar nép nevében és felajánlotta a segítségünket. Talán még Pearl Harbournál sem volt ilyen sokkoló támadás – tette hozzá az államfő.

Este 8 körül szigorított ellenőrzést vezettek be az egész országban és a határokon. Kilencre összehívták a Nemzetbiztonsági bizottságot, amelynek az ülésére Orbán Viktor miniszterelnököt is várták. Ő a külügyminiszterrel együtt Németországban volt a merényletek idején.

A kormányfő még Berlinben, amellett, hogy a kabinet nevében elítélte a történteket, közölte: az illetékes magyar szolgálatok azon dolgoznak, hogy összegyűjtsék az elérhető információkat arra vonatkozóan, hogy mi vagy ki állhat az amerikai merényletek mögött. Orbán Viktor ezután megszakította külföldi látogatását a történtek miatt.

A parlamenti pártok is megszólaltak a támadások kapcsán. Az Fidesz részéről Szájer József közölte: semmilyen ügy érdeke vagy védelme nem indokolhatja az ilyen terrorakciókat, a védtelen civilek elleni támadásokat. Kovács László az MSZP-től elmondta: a párt leghatározottabban elítéli a kegyetlen, sok áldozatot követelő akciót, annak kitervelőit és végrehajtóit. A legrosszabb rémálmot is meghaladta, ami történt, most válaszút elé került az emberiség – nyilatkozta Dávid Ibolya az MDF elnöke. Az SZDSZ nevében Kuncze Gábor ítélte el az akciót: nagy higgadtságra és nyugalomra lesz szükség a demokratikus erők részéről a helyzet kezeléséhez – fogalmazott. Szabó János kisgazda honvédelmi miniszter embertelennek, döbbenetesnek és borzalmasnak nevezte a merényletet. Botrányt kavart Csurka István MIÉP-elnök nyilatkozata, aki részvétét fejezte ki az áldozatok iránt, azonban a felelősséget szerinte az amerikai globalista politikának kellett viselnie, mert „mindez nem ártatlanul érte az Egyesült Államokat” – mondta. Most valakik megmutatták az USA-nak, hogy nem sebezhetetlen – jegyezte meg.

A NATO Katonai Bizottsága éppen másnap tárgyalt volna Budapesten és Várpalotán, de a tanácskozás elmaradt a történtek miatt. A vezérkari főnökök, köztük az Egyesült Államoké sietve hazaindultak Magyarországról.

Az Amerikai Egyesül Államok nagykövetségét evakuálták a gépek becsapódása után, a hatóságok pedig elrendelték az épület fokozott védelmét. Az akkori beszámolók szerint amerikai fiatalok gyertyákat és virágokat helyeztek el a képviselet falánál. A főpolgármester szerdán elrendelte, hogy tűzzék ki a gyászlobogókat a közintézményekre. Demszky Gábor a budapestieket arra kérte, tegyék ki a fekete zászlót házaikra is.

Kedd este szigorított biztonsági intézkedéseket rendeltek el Ferihegyen. A reptérre csak azok léphettek be, akiknek érvényes jegyük volt. A Malév törölte a szeptember 11-ei, New York-i járatait.

A külügy szerdán bejelentette: Magyarország támogatja a NATO-döntést a Washingtoni Szerződés 5. cikkelyéről, azaz hazánk elkötelezte magát, hogy részt vesz bármilyen katonai akcióban a szövetségesünket ért terrortámadást követően.

Ön is emlékszik rá, hogyan értesült tíz éve a terrortámadások híréről? Munkában volt? Iskolában? Telefonon hívták? Ossza meg velünk élményeit a Facebook-on!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik