Belföld

Szituációs játék volt a hamis rendőrségi idézés

Az igazgató felháborodott azon, hogy feljelentés tettek az iskolájában átnyújtott dokumentum miatt.

Ügyészségi feljelentést tett a rendőrség Zalában, miután a Független Rendészeti Panasztestület (FRP) szerint súlyos alapjogsértést követett el egy rendőr azzal, hogy iskolai szituációs játékban hamis idézést adott át két gyereknek; az iskola igazgatóját felháborította a rendőr elleni eljárás.

Az FRP szerdán közleményben tudatta, hogy súlyos alapjogsértést követett el egy rendőr, mert hamis idézést adott át két általános iskolai diáknak az osztályteremben. A rendőr nevelési célzattal indokolta tettét. A testület nem közölte, hogy az ország melyik megyéjéről vagy településéről van szó, lapinformációk szerint az eset Zala megyében történt.

Salamon Róbert, a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense csütörtökön az MTI megkeresésére a történtekkel kapcsolatban annyit közölt: “az ügy tisztázása érdekében az állományilletékes parancsnok büntető feljelentést tett az illetékes ügyészségen”. Az illetékes Zalaegerszegi Nyomozó Ügyészséghez egyelőre nem érkezett meg a feljelentés.

Sem a rendőrség, sem az ügyészség nem adott információt arról, hogy a megye melyik településén történt az eset, az MTI más forrásból úgy értesült, hogy Egervár általános iskolájában.

Az igazgató felháborodott

Kenessey Tibor, az Egervári László Általános Iskola és Napköziotthonos Óvoda igazgatója megerősítette, hogy még tavasszal, az intézményükben volt egy szituációs játék, amiből számára érthetetlen módon ez az ügy lett.

“Maximálisan a rendőr mellett vagyunk, kiváló emberről van szó, aki lelkiismeretesen látja el a feladatát” – fogalmazott az intézmény vezetője, aki felháborodottan értesült a rendőr elleni eljárásról, mert az iskolát ennek kapcsán senki nem kereste meg.

A történtek előzménye az volt, hogy a nyolcadikosok egyik óráján megszólalt egy tanuló mobiltelefonja. Miután az iskola házirendjében szerepel, hogy a tanulók nem vihetnek be telefont az órákra, a tanár elvette a készüléket és azt az asztalára helyezte.

Óra végén az asztalról eltűnt a mobiltelefon, ezért a tanárnő felszólította a gyerekeket, hogy azt adják vissza. Ezt követően derült ki, hogy egy tanuló csente el a készüléket, hogy visszaadja a gazdájának.

A tanár az eset kapcsán úgy döntött, hogy megkéri az iskola munkájában is részt vevő rendőrt, hogy mutassák be osztályfőnöki órán, milyen következményekkel járhat, ha egy 14 éves gyerek lopást követ el.

“Nevelési célzatú szituációs játékot játszottak osztályfőnöki órán, és még ugyanazon az órán tájékoztatták a gyerekeket arról, hogy nem valós ügyről van szó, hanem egy életszerű helyzetről” – fejtette ki az igazgató. Hozzátette, hogy minden gyerek és minden szülő tisztában volt ezzel, a papíron is rajta volt, hogy az nem valós idézés.

Ketten kaptak a hamisnak tartott idézésből, de csak egyikük édesanyja tett emiatt panaszt az iskolában, a másik gyermek szülei helyesnek tartották az iskolai eljárást. Az igazgató a szülő panasza alapján ismerte meg a történteket, de az esetben nem látott semmi kivetnivalót, az édesanya azonban feljelentést tett.

Kenessey Tibor azt mondta: felháborítja az eljárás “egy tisztességes emberrel szemben”, a rendőr ugyanis folyamatosan részt vesz az iskola nevelő-oktató munkájában, segít a rendezvények szervezésében, a diákok felkészítésében. “Anélkül, hogy minket meghallgatnának, egy tisztességes embert meghurcolnak” – fűzte hozzá.

Jelentős ügyről van szó a panasztestület szerint

Az FRP szerdai közleménye szerint a fiatalok az esetet az interneten is taglalták, és az osztályfőnökükre nézve sértő kifejezéseket használtak. A történtekről a tanár beszámolt az iskolában korábban bűnmegelőzési órát tartó rendőrnek. Egyben a segítségét kérte, hogy a diákok figyelmét felhívja arra: hasonló esetben akár rendőrségi eljárás is indítható ellenük lopás miatt.

Néhány nappal később a rendőr megjelent az egyik tanórán, ahol az egész osztály jelen volt, és közölte, hogy az internetes portálon folytatott beszélgetés miatt rendőrségi eljárás indult, és ennek keretében az osztály tanulóinak tanúkénti meghallgatása válhat szükségessé. A rendőr azt is elmondta, hogy a telefon tulajdonosát és a készüléket “kölcsönvevő” diákot gyanúsítottként fogja kihallgatni. Ennek nyomatékosítására a rendőr készített egy idézéshez hasonlító iratot, és a két érintett diáknak az órán át is adta.

A közleményben az áll: az osztályfőnök csak néhány órával később mondta meg a tanulónak, hogy nem kell bemennie a rendőrségre, az idézést csupán egy színjáték keretében, nevelési célzattal adták át neki.

Az FRP szerint a rendőr súlyos jogsértést követett el, amikor egy valós ügy iktatási számát felhasználva valótlan tartalmú hivatalos iratot állított ki és adott át a tanulónak. A rendőr megsértette a diák emberi méltóságát azzal, hogy kilátásba helyezte a tanuló büntetőjogi felelősségre vonását – áll az FRP közleményében.

Az FRP szerint különös jelentősége van annak, hogy a diák az események idején alig töltötte be a 14. életévét. Annak is nagy súlya van, hogy a hamis idézést a tanuló osztálytársai előtt adta át a rendőr. Az FRP álláspontja szerint a rendőr eljárása csorbította a diák becsületét, és jó hírnévhez való jogát is sértette. A rendőr magatartása alkalmas volt “a büntető igazságszolgáltatás komolyságába és a rendőrség megfelelő működésébe vetett állampolgári bizalom megrendítésére” is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik