Belföld

Nem lesz elég pénz a foltozásra az MSZP szerint

A párt elnöke úgy véli az adóemelésekből nem fognak befolyni a kívánt összegek a büdzsébe.

Az MSZP szerint a kormány kedden ismertetett intézkedései alkalmatlanok arra, hogy befoltozzák az idei költségvetésben a vártnál alacsonyabb gazdasági növekedés miatt keletkezett százmilliárd forintos lyukat.

Mesterházy Attila, a szocialista párt elnöke szerdán sajtótájékoztatón azt mondta: a jövedéki adók emeléséből az év utolsó két hónapjában aligha folyik be a várt tízmilliárdos bevétel, ráadásul a jövedékiadó-emelés, ha nem párosul szigorúbb ellenőrzéssel, a feketegazdaságot erősíti. A gázolaj jövedéki adójának emelését úgy értékelte, hogy az áremelkedéshez és így a fogyasztás csökkenéséhez vezethet.

Kétségesnek nevezte azt is, hogy sikerül-e az adóbehajtás hatékonyságának növelésével még idén 40 milliárd forint többletbevételhez jutnia a költségvetésnek.

Hozzátette, továbbra is kérdéses, hogy a kabinet miből fedezi majd, hogy az Európai Unió bíróságának döntése miatt még idén 250 milliárd forint áfát kell visszafizetnie a vállalkozásoknak, és nincs kormányzati válasz arra sem, hogy mi lesz akkor, ha a tervekkel ellentétben – amint arra több elemző számít – mégsem bővül 2 százalékkal a magyar gazdaság, noha ez további költségvetési kiigazítást tenne szükségessé.

Az MSZP elnöke szerint szemfényvesztés, dilettantizumus és tehetetlenség jellemzi a kormány gazdaságpolitikáját. Megjegyezte, nem ismert, hogyan orvosolná a kormány a jövő évi költségvetés várható problémáit. Hangsúlyozta: bár a kabinet szeptember elsejéig meg kellett volna, hogy küldje a Költségvetési Tanácsnak a 2012-es büdzsé alapelveit és főbb számait, ez nem történt meg.

Mesterházy Attila azt feltételezi, hogy az ellátórendszerek önfenntartóvá tétele érdekében a kormány tandíjat vezet be, fizetőssé tesz bizonyos egészségügyi ellátásokat és áttér a svéd nyugdíjmodellre.

Szavai szerint a tehetetlenség jele, hogy a kormány nem tud mit kezdeni a munkanélküliséggel. Ezzel kapcsolatban leszögezte, nem az államadósság jelenleg tapasztalható mértékű csökkentése, hanem a munkahelyteremtés és a gazdaságélénkítés volna a kormány legfontosabb feladata.

Sürgette, hogy a meghatározó gazdaságpolitikai kérdésekről a kormány folytasson konzultációt, a parlament pedig javaslatának megfelelően tartson vitanapot ebben a témában.

“Az is jó lenne, ha a miniszterelnök eligazítást adna nekünk, hogy mikor hazudik a választópolgároknak” – utalt arra, hogy az Origo.hu-n megjelent, a Wikileaksről kiszivárgott állítólagos amerikai diplomáciai táviratok egyike szerint a 2006-os választások előtt Orbán Viktor arról beszélt diplomatáknak: a kampányban “hagyják figyelmen kívül”, amit mond. Nem kívánta ugyanakkor kommentálni Mesterházy Attila, hogy a nyilvánosságra jutott táviratok egyike szerint 2010 februárjában azt mondta az amerikai nagykövetnek Gyurcsány Ferencről, “nem hagyhatjuk, hogy újra hatalomra jusson”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik