Belföld

1500 milliárd felett a hiány

Az államháztartás első nyolc havi hiánya túllépte az 1500 milliárd forintot. Ez a megemelt költségvetési hiánycél több mint 130 százaléka.

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) szerdán közzétett adatai szerint 1 544,6 milliárd forint volt az államháztartás – helyi önkormányzatok nélküli – első nyolc havi hiánya, az előzetes adatok szerint. Az államháztartás központi alrendszerének augusztus havi deficitje 50,1 milliárd forintot tett ki, szemben a tavaly augusztusi 83,9 milliárd forinttal.

Az NGM közlemény rögzíti: a Mol részvénycsomag vásárlására fordított kiadás egyszeri jellegű, ezért azt az éves összehasonlításban nem szerepeltetik és ezt az év hátra levő részében is mellőzi a szaktárca.

Az előző évvel való összehasonlíthatóság céljából az elmúlt évben az ez időszakban még nem létező pénzügyi- és ágazati különadó bevétellel, valamint a magánnyugdíj-pénztári vagyonelemek értékesítéséből előirányzott, de még nem teljesült bevétel időarányos részével korrigált egyenleget használja az NGM.

Ez a korrigált egyenleg 875,1 milliárd forint deficitet mutat augusztus végéig, ami az eredeti költségvetési előirányzat 127,3 százaléka.

Tavaly az államháztartás központi alrendszerének augusztus végi deficitje 1.081,4 milliárd forint volt, amely az éves teljesítés 121,6 százaléka.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik