Belföld

Országos hivatalt hozna létre a Magyar Bírói Egyesület

Az 1600 tagot tömörítő szervezetaz Országos Igazságszolgáltatási Tanács működése ellen foglalt állást.

Az igazságszolgáltatásban dolgozó bírák is az Országos Igazságszolgáltatási Tanács (OIT) működése ellen foglaltak állást, helyette országos hatáskörű hivatal felállítását javasolják – írta keddi számában a Magyar Hírlap a Magyar Bírói Egyesületnek (MBE) a lap birtokába került összefoglalójára hivatkozva.

“A legfelsőbb szintű igazgatási feladatok ellátására megfontolandó egy országos hatáskörű hivatal felállítása, melynek bíró vezetőjét a parlament választja meg és a parlamentnek tartozik felelősséggel” – tartalmazza az 1600 tagot tömörítő egyesület összefoglalója, amelyet Makai Lajos elnök juttatott el Répássy Róbert igazságügyi államtitkárnak.

A lap birtokába került dokumentumban azt javasolják, hogy az újonnan felállítandó hivatal vezetője döntsön a bírósági vezetők kinevezéséről, és gyakorolja az igazgatási tevékenységük feletti felügyeletet. Az egyszemélyi vezető döntései felett egy bírákból álló választott testület jelentené a kontrollt. A grémiumnak javaslattételi, egyetértési és vétójoga lenne.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik