Belföld

Orbán: ne arra figyeljenek, amit mondok

"Most is azt mondom a külföldi diplomatáknak, hogy ne figyeljenek oda arra, amit mondok, egyetlen dologra figyeljenek, amit csinálok" - kommentálta a miniszterelnök, hogy az Origo.hu-n megjelent, a Wikileaksrõl kiszivárgott állítólagos amerikai diplomáciai táviratok egyike szerint a 2006-os választások elõtt arról beszélt diplomatáknak: a kampányban "hagyják figyelmen kívül", amit mond.

Orbán Viktor a kormány kétnapos lovasberényi ülését követõ sajtótájékoztatón így válaszolt arra az újságírói kérdésre, hogy csakugyan elhangzottak-e a neki tulajdonított mondatok, illetve hogy ez azt jelenti-e, nem mondott igazat.

A kormányfõ kifejtette: ma is azt mondja a külföldi diplomatáknak, ne ítéljenek abból, amit “szavai értelmezése révén tulajdonítanak a kijelentéseinek”, ezzel ne törõdjenek, “egyetlen dologgal törõdjenek – és ezt mondtam akkor is – (…), hogy a tettek beszélnek”.

A Wikileaksen kiszivárgott amerikai diplomáciai táviratot April H. Foley korábbi nagykövet jegyezte, “confidential” (bizalmas) besorolással 2008-ban.

Az MSZP szerint erkölcsileg megbukott az Orbán-kormány; az ellenzéki párt arra szólítja fel a kormányfõt, hogy kérjen bocsánatot hazugságaiért.

Török Zsolt, a párt szóvivõje a kormányülés helyszínén, Lovasberényben tartott sajtótájékoztatóján ezt azzal kapcsolatban jelentette ki, hogy az Origó a Wikileaksrõl kiszivárgott amerikai diplomáciai táviratok szövegére hivatkozva azt írta, Orbán Viktor kormányfõ a 2006-os választások elõtt azt mondta diplomatáknak: a kampányban “hagyják figyelmen kívül, amit mondok”, illetve “ne figyeljenek arra, amit a megválasztásomért mondok”.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik