Belföld

Mennyien vagyunk az országban?

Tíz év kihagyás után ismét startol a népszámlálás Magyarországon. Nemcsak a nemzetiségek listája bõvül az idén, hanem az eddigiektõl eltérõen lehetõség lesz akár kettõt is bejelölni a nemzetiségek közül.

Négy új – arab, kínai, orosz, vietnami – nemzetiséggel bõvül az idén a népszámlálási lista. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) sajtótájékoztatóján közölte, azért esett a választás az említett nemzetiségekre, mert felmérések szerint õk élnek legtöbben Magyarországon a 13 jogszabályban elfogadott kisebbség mellett. A szervezõk abban bíznak, hogy a gazdasági és politikai, tényezõk mellett fontos identitásbeli hatásai is lesznek a számlálásnak, amely kihat a nemzetiségekre is.

A népszámlálás kötelezõ, azonban egyes kérdésekre önkéntes a válaszadás, mint például az anyanyelvre, a nemzetiségi hovatartozásra, a vallásra, az egészségi állapotra vonatkozó kérdésekre – közölte Virág Eszter, a KSH fõosztályvezetõ-helyettese. Abban is új lehetõséget kínálnak, hogy akinek kedve tartja, akár kettõt is megnevezhet a nemzetiségek közül.

Az Országos Kisebbségi Önkormányzatok Szövetsége és civilek is csatlakoztak a népszámláláshoz, hogy az országban reális adatokat kapjunk a létszámról. Az Ide Tartozunk! kampány koordinátora, Setét Jenõ elmondta: húsz év után ez a kampány a legnagyobb civil szervezõdés a romák körében, amelyben az egész országot lefedõ hálózatot építettek ki, hogy a népszámlálást segítsék.

Fontos ugyanis, hogy a kérdezõbiztosok az adott nemzetiség tagjai közül kerüljenek ki. Volt néhány település, ahol a jegyzõkkel nem sikerült megállapodni, hogy jelöljenek ki roma kérdezõbiztosokat is. Ezért úgy döntöttek ha kell jogi úton járnak el az egyenlõ bánásmód megsértése miatt.

Nem mindenkinek kell kitölteni

A számlálóbiztosokat számtalan norma és kötelezettség köti: számlálóbiztos-igazolvánnyal kötelesek bejelentkezni, személyi igazolványukat is fel kell mutatniuk kérésre, széljegyzeteket nem írhatnak a kérdõívekre, és nem módosíthatják a válaszokat a kérdõíven – mondta Virág Eszter.

„A kormányzat a kisebbségek ellen akarja felhasználni a népszámlálás nemzetiségekre vonatkozó statisztikai adatait” a nemzeti és etnikai kisebbségek jogairól szóló törvény általuk ismert koncepciója szerint – közölte Hepp Mihály, az Országos Kisebbségi Szövetség elnöke.

Emiatt nagyon fontosnak tartja, hogy minden településen legyen olyan, aki valamilyen nemzetiségnek vallja magát, hogy az ott élõ kisebbségek létre tudjanak majd hozni civil szervezõdéseket, akár saját önkormányzatokat is.

Nem kell kitölteniük kérdõívet azoknak, akik átmenetileg tartózkodnak egy adott címen, és azokról sem kell nyilatkozni, akik még nem születtek meg október 1-jén (tehát ha valahol október 20-án vesznek fel adatokat, és ott a háztartásban október 1. után világra jött újszülött él, õ nem szerepel majd a nyilvántartásban).

A tartósan, legalább 12 hónapja külföldön élõkrõl és azokról sem kell kitölteni kérdõívet, akik nem élnek ott életvitelszerûen, ahova be vannak oda jelentve.

Csaknem 4,4 millió lakásba juttatják el a kérdõíveket. Ezekben a lakásra és személyi adatokra vonatkozó kérdéssor is szerepel. Az internetes kérdõívet magyar és angol nyelven is ki lehet majd tölteni. Az adatközlési rendszerbe a lakáskérdõíven szereplõ internetes azonosító kóddal lehet belépni, és azt október 16-án éjfélig lehet beküldeni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik