Belföld

Kocsis bûnös vagy tisztáldozat

A lapok szerint BKV-ügyek, esetleg hatalmi harcok is lehetnek az okok.

A Népszabadság szerint a fõpolgármester vélhetõen tényszerû bizonyosságot nyert Kocsis MVM-ügyben játszott kétes szerepérõl. Tarlós korábban azt mondta, amíg tényszerûen be nem bizonyosodik, hogy bármi a volt vezérigazgató terhére róható, amíg nem derül ki, hogy a BKV ügyeiben érintett, addig nincs ok a menesztésére. Budapest elsõ emberének tehát fontos információhoz kellett jutnia a nyomozás új fejleményeirõl a hétvégén – emlékeztet a lap.

Az biztos, hogy augusztus 24-én az ügyészség elutasította Kocsis István meggyanúsítása ellen benyújtott panaszát. Skoda Gabriella, a Fõvárosi Fõügyészség szóvivõje a Népszabadságnak elmondta: az ügyészség szerint a gyanúsítás törvényes és megalapozott, Kocsis védekezésének ellenõrzése az ügyben eljáró Nemzeti Nyomozó Iroda nyomozásának a feladata.

Fent döntöttek Kocsisról?

Mindössze fél nap kellett ahhoz, hogy a “megfelelõ helyen” – a tulajdonos fõvárosnál magasabb szinten – döntsenek Kocsis István sorsáról – írja a Népszava. A lap úgy tudja, a BKV élén történt személycsere a Vitézy Dávid vezette Budapesti Közlekedési Központ (BKK) Zrt. hosszabb távú elképzeléseibe is beleillett. Egyes források Kocsis meggyanúsítása mögött is Csányi Sándor OTP-vezérigazgató “visszaszorításának” szándékát vélik felfedezni – írta a múlt héten a Magyar Narancs. A lap emlékeztetett, Kocsis régi barátja és üzlettársa a bankvezérnek; mások mellett hosszú évek óta közösen vezetik a Csányi Pincészet Zrt.-t. A cikk kitért arra is, hogy Csányi elegánsan, de egyértelmûen igyekszik függetleníteni magát a Simicska-Nyerges-féle üzleti körtõl, de a gazdasági érdekellentétek adottak. Simicska Lajos egyik közeli üzlettársa, Töröcskei István a tavaly az érdekeltségébe került SPE Bank Zrt. feltõkésítésével például a hetilap szerint az OTP piaci pozícióit igyekszik gyengíteni. A cikk azt is megemlítette, hogy “feketelistára” került Tarlós István is, aki 2009-ben kifakadt a Margit híd felújítására vonatkozó szerzõdések átláthatatlansága miatt. A Magyar Narancs forrása úgy fogalmazott: “Hiába kedveli Orbán, a Tarlóst szét fogják szedni.”

Jönnek a BKV-s ügyek?

Nem a Magyar Villamos Mûveknél (MVM Zrt.) kötött, a gyanú szerint milliárdos károkat okozó szerzõdésekkel kapcsolatos vizsgálat, hanem BKV-s ügyek miatt kellett távoznia Kocsis Istvánnak a közlekedési társaság élérõl – tudta meg a Blikk.
A bulvárlap szerint a hatóságok az MVM-es ügyek mellett vizsgálni kezdték a Kocsis által kötött BKV-s szerzõdéseket is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik