Belföld

Távozik a BKV vezérigazgatója

A hűtlen kezeléssel gyanúsított Kocsis István közös megegyezéssel távozik a BKV éléről.

Tarlós István főpolgármester hivatalában fogadta Kocsis Istvánt, és közös megegyezéssel a vezérigazgató munkaviszonyának megszüntetésében állapodtak meg – közölte Szűcs Somlyó Mária, a Főpolgármesteri Hivatal kommunikációs igazgatója az MTI-vel. A főpolgármester a tömegközlekedési társaság vezérigazgatói teendőinek ellátásával Várszegi Gyulát, a BKV igazgatótanácsának elnökét, a Metróber Közlekedésfejlesztési ás Beruházási Vállalat és a MÁV volt vezetőjét bízta meg.

Kocsis Istvánt – aki a BKV előtt a Magyar Villamos Művek (MVM) Zrt. vezérigazgatója volt – augusztus 16-án hallgatták ki különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés gyanújával. Tarlós István ezután a Magyar Nemzetnek nyilatkozva azt mondta: amíg tényszerűen be nem bizonyosodik, hogy bármi Kocsis István terhére róható, és amíg nem derül ki, hogy a BKV ügyeiben érintett, addig nincs oka arra, hogy felmentse.

Kocsis Istvánt két ügylet miatt különösen jelentős, valamint különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezeléssel gyanúsították meg – hangzott el az MR1-Kossuth Rádió Déli Krónika című műsorában. A rendőrség szerint a két ügylet a cégnek legalább kétmilliárd forint kárt okozott – hangzott el.

Kocsist az MVM Zrt.-től való távozása után 2008. augusztus 27-én választották meg a BKV vezérigazgatójává. Vezetése alatt kétszer volt sztrájk a BKV-nál, egyszer 2008 májusában – ekkor egy kétnapos -, majd miután nem sikerült megállapodni a szakszervezetekkel a kollektív szerződésről, 2010 januárjában egy hatnapos. Szintén vezetése alatt pattant ki a BKV-ügyként elhíresült, végkielégítésekkel kapcsolatos botránysorozat. Ekkor derült fény arra, hogy a BKV-nál három év alatt 3,3 milliárd forintot fizettek ki végkielégítésre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik