Belföld

Schmitt: a szülőföld rögösebb útján érjék el a boldogságot

A köztársasági elnök arra biztatta az elsőéves orvostan hallgatókat, hogy a várható nehézségek ellenére is tartsanak ki Magyarországon.

Schmitt Pál azt kérte az orvostan hallgatóktól: hálálják meg azzal a taníttatásukat, hogy boldogságukat nem a “könnyebb élettel kecsegtető külföldön, hanem a szülőföld rögösebb útján” próbálják elérni.

A köztársasági elnök azt kérte az elsőévesektől, hogy gyermeki lelkesedéssel forduljanak választott hivatásukhoz és azt valódi odaadással sajátítsák el. Mostantól csak rajtuk múlik – tette hozzá -, hogy szorgalmas munkával megkönnyítik, vagy léhasággal megnehezítik céljuk elérését.

Úgy fogalmazott: “Akarjanak minél többet tudni, tájékozódjanak szenvedéllyel, tanuljanak nyelveket, töltődjenek művészetekkel és sporttal, használják bölcsen és józanul az európai nyitottságból adódó lehetőséget.”

Az államfő vasárnap Budapesten, az egészségügyi oktatási intézmény 242. tanévnyitóján mondott beszédében a tapasztalatszerzés céljából mégis külföldre távozóktól azt kérte, iparkodjanak minél hamarabb visszatérni, hiszen – mint mondta – a magyar emberek egészségéért fáradozni biztosan felemelő érzés lesz.

A Semmelweis Egyetemen idén több mint kétezer elsőéves hallgató kezdi meg a tanévet az intézmény hat karán. Az egyetemen végzett korábban a Magyarországon dolgozó orvosok 42 százaléka, a fogorvosok 70 százaléka, a gyógyszerészek fele, valamint az egészségügyi szakdolgozók 27 százaléka és a testnevelő tanárok 80 százaléka.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik