Belföld

Újra teljes vonalán jár a 3-as metró

A ma hajnali üzemkezdettől ismét teljes vonalán közlekedik Budapesten a 3-as metró, miután ideiglenesen átadták a kőbánya-kispesti végállomást.

A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) tájékoztatása szerint az autóbusz-végállomás infrastruktúrája az ideiglenes használatba vételhez megkívánt készültségi fokot sem éri el, a beruházással kapcsolatos munkák tovább folynak. Az új Kőbánya-Kispest autóbusz-végállomás átadásáig ezért a 85, a 85E, a 98, a 98E, a 136E, a 182, a 184, a 193E, a 200E, a 201E, a 202E, a 282E és a 284E jelű BKV-autóbuszjáratok és a Volánbusz elővárosi járatai továbbra is meghosszabbított útvonalon, a Határ út metróállomáson kialakított ideiglenes végállomásig járnak.

A buszok egy része Kőbánya-Kispestnél is megáll ugyan, de az ideiglenes formában használható metróállomástól távolabbi megállóban, ezért a BKK a Határ úti átszállást javasolja.

A 98E, a 136E, a 193E és a 200E jelzésű autóbuszok a buszvégállomás átadásáig továbbra sem érintik Kőbánya-Kispestet, ezért a Liszt Ferenc repülőtér felé utazóknak továbbra is a Határ úton kell átszállniuk a 200E jelű buszjáratra.

Hangsúlyozták: a BKK és a BKV mindent elkövetett annak érdekében, hogy az utasok mielőbb, akár részlegesen használhassák az átépült végállomást; a megkötött megállapodás alapján a bevásárlóközpont építőjének már korábban el kellett volna készülnie mind a metró-, mind a buszvégállomással.

A KöKi Terminál építtetőjének eredetileg augusztus 24-én kellett volna átadnia az új metró- és buszvégállomást, de a munkálatok elhúzódtak, a BKK pedig nem vette át a területet a kivitelező R-Co Zrt.-től, mert úgy látták, a forgalomtechnikai feltételek nem biztosítottak a teljes vonalon közlekedéshez.

A 3-as metró Határ út és Kőbánya-Kispest közötti szakaszán június 21-én rendeltek el vágányzárat az építezések miatt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik