Belföld

LMP: fel kell számolni a gyermekprostitúciót

Évente öt - hatezer kiskorú, többségében lány, tűnik el az országban. Több mint felük állami gondozásból kerül ki és jelentős részük a bűn világába sodródik.

Az LMP felszólítja a kormányt, hogy tegyen hatékony intézkedéseket a gyermekprostitúció felszámolására, szerezzen végre érvényt a gyermekprostitúció szervezőit és kihasználóit üldöző összes büntetőtörvényi rendelkezésnek – írta szombati közleményében Szél Bernadett, a párt szóvivője.

A párt azt kéri a kormánytól, hogy tegye érdekeltté a gyermekotthonok fenntartóit a gyermekek megóvásában, eltűnésük azonnali jelentésében, és a gyermekotthonokban élő lányok körében folytasson hathatós megelőző programokat. A kormány törekedjen arra, hogy a gyermekek minél nagyobb számban kerüljenek a tömegotthonokból nevelőszülőkhöz.

Az LMP szerint figyelembe kell venni azt is, hogy az állami gondozásba vétel megelőzhető lenne – többek között – az örökbefogadás megkönnyítésével, vagy a védőnői hálózat megerősítésével. Jelenleg is sok betöltetlen védőnői praxis van, és éppen a hátrányos helyzetű térségekben.

Az adatok azt mutatják, hogy az elszökött fiatalok gyakran a bűnözés világába kerülnek: rablásokból, kábítószer-kereskedelemből tartják fenn magukat, vagy prostitútor bandák hálójában vergődnek. A nemzetközi kutatások szerint a prostitúcióba való bekerülés átlagos életkora 14 év; a magyar kiskorú lányok is tömegesen válnak prostituálttá, akármennyire is próbálják hatóságaink nem észrevenni ezt. A gyermekotthonok lakói fokozottan ki vannak téve a prostituálódás és a drogfüggővé válás veszélyének. Egyes intézetek igazgatói szerint az ott lakó lányok legalább fele érintett.

“Az LMP tehát azt várja a kormánytól, hogy a gyermekprostitúció létezésének tagadása helyett végre érdemi cselekvésre szánja el magát, és kérlelhetetlenül számoljon le a gyermekeket kihasználó, megnyomorító prostitútorokkal” – áll a közleményben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik