Több település megyét váltana a járási rendszerben

Az új közigazgatási koncepciónak még szeptemberben, a kapcsolódó törvényjavaslatoknak jövő év februárig kell elkészülniük.

Megjelent a járások kialakításáról szóló kormányhatározat. A kabinet a közigazgatási rendszer átalakításának részeként több feladatot átvesz a helyi önkormányzatoktól és ezeket állami szintre emeli. A könnyebb ügyintézés érdekében hozzák újra létre a járási rendszert, amely az állam legalacsonyabb szintű területi és szervezeti egységévé válik – olvashatjuk a Magyar Közlönyben.

A járások kialakításának határidejét 2013. január 1-ben rögzítették. Konkrét számuk, valamint méretük egyelőre nem ismert és a korábbi találgatásokra sem reagáltak az ügyben illetékes hivatalokból. Ugyanakkor a Magyar Közlönyben olvasható kormányhatározatból kiderül, hogy a járások határait a megyékhez kell igazítani és a székhelytől legtávolabb eső település nem lehet messzebb, mint 30 kilométer.

A megjelent kormányhatározat kimondja, hogy a járási székhelyeknek megfelelő igazgatási infrastruktúrával kell rendelkeznie és a vonzáskörzetébe tartozó településekről könnyen megközelíthetőnek kell lennie. Kiderül az is, hogy az önkormányzatoktól átvett feladatok ellátásához szükséges intézményi háttér kialakítása és fenntartása az állam feladata lesz. Az ehhez szükséges forrásoknak a 2013-as költségvetési tervezetnek kell tartalmaznia.

Nagy valószínűséggel a járások határaihoz fogják igazítani az választókerületek új rendszerét, amit a parlament létszámának várható csökkentése tesz szükségessé. A területi átszervezést azonban heves viták is kísérhetik majd. Például a Békés megyei Mezőhegyes képviselő-testülete a település évszázados gyökerei hivatkozva Csongrád megyéhez csatlakozna. A Somogy megyei Pogányszentpéteren is felvetődött, hogy átpártolnának Zala megyéhez.