Belföld

Mezőhegyes átigazolna Csongrád megyéhez

A polgármester a település a gyökereire hivatkozik, a kistérség országgyűlési képviselője szerint viszont nincs értelme a váltásnak.

Mezőhegyesen rendkívüli képviselő-testületi ülésen fogadták el azt a szándéknyilatkozatot, amely szerint a Békés megyei település inkább Csongrádhoz tartozna – írta a Békés Megyei Hírlap kedden.

A város 1950-től tartozik Békéshez, előtte Csanád megye egyik települése volt. Kovácsné Faltin Erzsébet független polgármester a lapnak elmondta: annak idején nem vették figyelembe a természetes vonzáskörzetet, a települést elszakították gyökereitől. Mezőhegyes jövőbeni járási jogú városként jól szolgálná a kelet-csongrádi települések érdekeit, úgy, hogy Makó térségi dominanciáját nem sértenék. A város vonzáskörzetéhez hét kisebb kelet-csongrádi település tartozik. Pitvaros, Csanádalberti, Ambrózfalva, Nagyér tíz kilométerre sincs Mezőhegyestől. Csanádpalota kisváros, Kövegy és Nagylak pedig 16, 17, illetve 24 kilométerre található.

A polgármester szerint a csatlakozásnak két lehetősége lenne: az állam eleve így húzza meg a járáshatárt, vagy ha nem, helyi népszavazást kezdeményeznek. Lakossági jóváhagyás esetén a palament dönt.

Simonka György, a dél-békési kistérség fideszes országgyűlési képviselője szerint mielőtt ilyen meghatározó döntést hoz egy település, nem ártana tájékozódni arról, van-e realitása. A képviselő nem érti, mitől lenne jobb Mezőhegyesnek Csongrád megyében. Mint a Békés Megyei Hírlapnak elmondta, egy település problémáját, az anyagi gondokat nem oldja meg az “átigazolás”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik