Belföld

Gyermekek éhínsége

Hamarosan 200 ezer család kap havonta 25 kg kukorica-szója keveréket, 3 liter étolajat és 15 kg babot az UNICEF étkeztetési programja keretében Közép- és Dél-Szomáliában.
Itt a legsúlyosabb az éhínség, ami elsõsorban a gyerekeket veszélyezteti; félmillióan közvetlen életveszélyben vannak.

A szárazság, a kimaradt termés, az elpusztult haszonállatok mellett évtizedek óta tartó polgárháború súlyosbítja a helyzetet Szomáliában. Az UNICEF azon néhány szervezet egyike, amely a felkelõk által ellenõrzött területeken is eljut az ott élõ gyerekekhez.

A Gyermekalap 70, fõként helyi szervezettel együttmûködve, 800 olyan központot tart fenn az országban, ahol speciális étkezést biztosítanak az akut alultápláltságban szenvedõ gyerekeknek.
Az éhség mellett a járványok jelentik a legfõbb veszélyt. Ezért az UNICEF az elmúlt hetekben kanyaró és gyermekbénulás elleni védõoltáskampányt indított. A cél: 2,5 millió 6 hónap és 15 év közötti gyerek beoltása. Az egyre gyakrabban elõforduló kolera ellen pedig egészséges ivóvíz és jobb higiénés körülmények biztosításával próbálnak védekezni.

Gyermekek éhínsége 1A katasztrófa komoly logisztikai feladatok elé állítja a szervezetet. Mivel a tengeri szállítás meglehetõsen hosszú idõt vesz igénybe, a segélyszállítmányok nagy részét átmenetileg légi úton kell célba juttatni. Ez megduplázza a segítségnyújtás költségeit. Ezért ingyenes vagy kedvezményes szállításra hívta fel az UNICEF a légitársaságokat. Sikerrel. Eddig 2000 tonna élelmiszert, kórházi felszerelést, gyógyszert tudott pl. a British Airways, a Virgin Atlantic, a Lufthansa vagy a Fedex segítségével a régióba szállítani.

A súlyos aszály nemcsak Szomáliát, hanem Kenya, Etiópia és Dzsibuti egyes tartományait is sújtja. A régióban összesen 2 millió kisgyerek vár humanitárius segítségre. Ahhoz, hogy az UNICEF segíteni tudjon rajtuk, adományokra van szüksége, mivel a szervezet programjait kizárólag önkéntes felajánlásokból és hozzájárulásokból finanszírozza.

Konkrétan így segít az UNICEF:

• 3 000 Ft adományból 30 csomag vitaminokkal dúsított tápszert vásárolhat, melybõl 10 napon keresztül biztosíthatja egy súlyosan alultáplált kisgyerek étkezését.

• 10 000 Ft adományból 20 zacskó speciális tejport szerezhet be, melybõl 50 liter kalóriadús italt oszthat szét a gyerekek között.

• Fél évre biztosíthatja egy gyerek élelmezését, ha Ön egy évig havi 3 000 forintot adományoz.



Gyermekek éhínsége 2

Fotó: UNICEF/HOLT

__##

__k_fn9_cikk_banner__##__

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik