Belföld

Tisztán akarnak végre látni a pedagógusok

Eltérően értékelték a pedagógus szakszervezetek azt a hírt, hogy a kormány elfogadta a köznevelésről szóló törvénytervezetet.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) közleményben üdvözölte a Hoffmann Rózsa tervezetének elfogadását és reméli, hogy megkezdődhet az alapos szakmai és érdekvédelmi egyeztetés folyamata. A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) viszont azt nehezményezi, hogy „semmilyen szakmai egyeztetés nem előzte meg” a koncepció elfogadását.

Mendrey László, a PDSZ elnöke elmondta, hogy határozottan kérik a Nemzeti Erőforrás Minisztérium (Nefmi) oktatási államtitkárságának vezetőit, hogy a koncepció szövegét még ezen a héten tegyék ismertté.

Közleményt adott ki a Pedagógusok Szakszervezete is, amely utalt arra: az elmúlt hónapokban a sajtón keresztül számtalan ötlet, elgondolás látott napvilágot, azonban az, hogy ezek közül melyik és milyen formában épült be a kormány által elfogadott koncepcióba, ma még nem ismert. Mint hozzátette, az oktatási államtitkárság a koncepciót egyelőre nem hozta nyilvánosságra, így azt véleményezni nem lehetett. A PSZ kezdeményezte a partneri kapcsolat létesítését a jogalkotás területén, azonban a megkeresésére érdemi választ nem kapott – közölték.

Mendrey László kiemelte: a közoktatás ügye nemzeti érdek, és a szakszervezet érdekelt abban, hogy olyan törvény szülessen, amely valódi megoldást nyújt a jelen égető problémáira és a jövő fontos kérdéseire.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik