Belföld

Tarlós István megindokolta tervezete visszavonását

Úgy került a Fővárosi Közgyűlés elé a kórházak átadásáról szóló tervezet, hogy még nem született meg hozzá a szükséges jogi háttér.

Még jó néhány kérdés van, amelyet rendeznünk kell, mielőtt a kormánynak átadnánk a kórházakat, itt csak maga az elképzelés “stabilizálódott”, a módja “még picit nyitva van” – válaszolt Tarlós István főpolgármester újságírói kérdésre, azzal összefüggésben, miért vonta vissza a kórházak állami kézbe adásával kapcsolatos közgyűlési előterjesztést.

A főpolgármester újságírók előtt elmondta: az átadás-átvétel hosszú folyamat még, hiányzik egyebek mellett az a jogszabály, amely az ingatlanok átadását lehetővé tenné. “Ennek a jogszabálynak a megszületéséig még nem tudunk semmilyen megállapodást megkötni” – tette hozzá.

Tarlós István arról is beszámolt: a főváros ragaszkodik a kórházak adósságállományának átvállalásához, és ahhoz, hogy a folyamatban lévő pályázatok további költségeit az állam viselje.

A főpolgármester álláspontja szerint korai még azt mondani, hogy ez az ügy befejezett, ugyanakkor a kapacitás kihasználástól kezdve egészen a beszállítói problémák rendezéséig van létjogosultsága a koncepciónak.

A városvezető luxusnak nevezte, hogy van olyan fővárosi kórház, ahol “kis túlzással XIX. századi körülmények között operálnak, míg például a Honvéd Kórházban 16 korszerű műtő van, és ezek közül állandóan csak négyet vagy ötöt használnak”.

A Fővárosi Közgyűlés szerdán tárgyalt volna a Nemzeti Erőforrás Minisztériummal történő megállapodás aláírásáról 12 fővárosi tulajdonú kórház állami kézbe adásáról, az előterjesztő, Tarlós István azonban visszavonta az erről szóló indítványt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik