Belföld

Kihallgatják Hernádi Zsoltot vagy sem?

A horvát kormány nem tud arról, hogy a magyar ügyészség elutasította Hernádi Zsolt Mol-vezér kihallgatását a volt horvát miniszterelnök állítólagos megvesztegetési ügyében.

A horvát kormánynak nincs információja arról, hogy a magyar ügyészség elutasította Hernádi Zsoltnak, a Mol elnök-vezérigazgatójának kihallgatását Ivo Sanader volt horvát miniszterelnök állítólagos megvesztegetési ügyében – közölte szerdán Jadranka Kosor horvát kormányfõ.

A horvát ügyészség azért kérte Hernádi Zsolt kihallgatását, mert azt gyanítja, hogy Sanader 10 millió euró kenõpénzt fogadott el cserébe azért, hogy a Mol magyar olaj- és gázipari vállalat irányítási jogot szerezzen az INA horvát olajvállalat fölött anélkül, hogy a részvények abszolút többsége a magyar cég tulajdonába kerülne. A Mol részesedése az INA-ban 47,26 százalék, a horvát államé 44,84 százalék.
A magyar ügyészségtõl kapott visszautasításról a Vecernji list címû horvát napilap számolt be. A hír kommentálására kért Jadranka Kosor kijelentette, hogy kormánya továbbra is minden rendelkezésére álló eszközzel védeni fogja a horvát nemzeti érdekeket.

“Azt hiszem hamarosan lesz alkalmam arra, hogy sok dologról beszéljek Orbán Viktor miniszterelnökkel. Ha valaki, akkor a magyar miniszterelnök jól érti, mit jelent az érdekek védelme, s egy kormánynak és egy miniszterelnöknek az a kötelessége, hogy védje a nemzeti érdekeket és ezt szolgáló döntéseket hozzon” – fogalmazott Jadranka Kosor.

A kormányfõ hozzátette, hogy jó a kapcsolata Orbán Viktorral, akit barátjának nevezett. Ivo Sanader a zágrábi Remetinec börtönben kedden lefolytatott kihallgatásán tagadta, hogy kenõpénzt fogadott volna el a magyar vállalattól. A volt kormányfõt tavaly decemberben fogták el Ausztriában, s július közepén szállították át Zágrábba. Sanadert, aki 2003 és 2009 között állt a horvát kormány élén, különféle visszaélésekkel gyanúsítják, többek között azzal, hogy még külügyminiszter-helyettes korában nagy összegû jutalékot kapott az osztrák Hypo Alpe Adria banktól azért, hogy Horvátország az osztrák pénzintézettõl vegyen fel kölcsönt. Ez utóbbi ügyben a vesztegetésekkel foglalkozó horvát ügyészség (USKOK) szerdán vádemelési javaslattal élt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik