Belföld

Asztalt borított a CET beruházója

Súlyos szerződésszegésre hivatkozva felmondta a Fővárosi Önkormányzattal között szerződését a Duna-parti CET, a Porto Investment.

Felmondta a Fővárosi Önkormányzattal között szolgáltatási szerződését a Duna-parti CET kulturális központ beruházója, a Porto Investment. A beruházó szerdai, MTI-hez eljuttatott közleményében a főváros által elkövetett súlyos szerződésszegéssel indokolta a megállapodás felmondását. Az “elmúlt hónapok törvénytelenségei, súlyos szerződésszegései és a városvezetés cinikus, a projekt megvalósítását akadályozó magatartása nem méltó egy világvároshoz” – írták.

A Porto szerint törvénytelenül hívták le a bankgaranciát, jogtalanul érvényesítették ebből a késedelmi kötbért és “elijesztik a bérlőket olyan hajmeresztő ötletekkel, mint a bánatpénz”.

A szerződés felmondása után a Fővárosi Önkormányzatnak hatvan nap áll rendelkezésére, hogy a súlyos szerződésszegéseit megszüntesse. Ha nem teszi, akkor több mint tízmilliárd forintot kell fizetnie a hitelező banknak és a fejlesztőnek – áll a közleményben.

A Főpolgármesteri Hivatal szerint a Porto Investment nem tudja, vagy nem akarja befejezni a projektet, így a közszolgáltatási szerződés felbontása a fejlesztő tehetetlenségének nyílt beismerése. A hivatal közleményében azt írta, a projekt lezárásának egyik feltétele a műszaki átadás-átvétel megkezdése. Ehhez a szerződés szerint a kulcsrakész állapot elérése és az épület kivitelezési szerződés szerinti megépítése szükséges.  A kulcsrakész állapothoz a szerződés szerint 56 elem megléte kell, az augusztus 26-ai helyszíni bejárás során azonban ezekből 16 hiányzott. A főváros nem tehet mást, mint hogy megkeresi azt a megoldást, amelynek révén akár a Porto közreműködése nélkül is mielőbb átadhatja Budapest polgárainak a létesítményt – áll a közleményben.

A CET sajtóközleményében szereplő állítások nagy része nem felel meg sem a valóságnak, sem a tényleges jogi helyzetnek, ezekre azonban nem a sajtóban akarnak reagálni – írták.

A Duna-parti Közraktáraknál létrehozott mintegy 27 ezer négyzetméteres komplexum kialakítását 2010 augusztusában kellett volna befejezni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik